U SLUŽBI ZDRAVLJA PACIJENATA! Srbija dobila najsavremeniji KLINIČKI CENTAR, vredan 260 MILIONA evra
Najsavremeniji Klinički centar, Foto: Nemanja Pančić

DOBRE VESTI

U SLUŽBI ZDRAVLJA PACIJENATA! Srbija dobila najsavremeniji KLINIČKI CENTAR, vredan 260 MILIONA evra

Investicija je koštala 260 miliona evra. Poređenja radi, klinički centar u Nišu je nešto manje od 55 miliona evra

Objavljeno: 16:38h

Srbija je na ovo čekala decenijama. Nova zgrada Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, svečano je otvorena krajem februara. Posle svega što je ovde urađeno može se slobodno reći da je region dobio zdravstvenu ustanovu sa najsavremenijim uslovima za lečenje pacijenata.

Nova zgrada ima urgentnu garažu sa mestom za sletanje helikoptera, što će ubrzati prijem najtežih slučajeva, a u jednom trenutku će moći da zbrine 24 pacijenta priključenih na aparate. Na 86.000 kvadratnih metara, moguć je prijem 800 pacijenata, a obezbeđeno je 825 bolničkih postelja. Zgrada ima 34 operacione sale, osam angio-sala, tri magnetne rezonance, šest skenera, 12 rendgen kabineta, a uvodi se nova robotizovana tehnologija.

U planu je i pet skener, a renovirano je odeljenje za nuklearnu medicinu. Ono što je bitno za sve buduće pacijente je i informacija da u novu zgradu prelazi ceo Urgentni centar, klinike za hematologiju, gastroenterologiju, kardiologiju, grudnu hirurgiju, za endokrinologiju. Takođe će biti i Odeljenje za fertilitet, kao i Centar za transplantaciju.

Investicija je koštala 260 miliona evra. Poređenja radi, klinički centar u Nišu je nešto manje od 55 miliona evra.

Značajno je istaći da će u novom Kliničkom centru biti zaposleno 400 novih lekara što je veliko pojačanje za naše zdravstvo.

Direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegovac rekao je da će sada biti mnogo lakše da se zbrinjavaju sve teške traume, budući da su u staroj zgradi Urgentnog centra bila dva mesta kompletno opremljena za takve slučajeve, a sada ih je ovde 24. Kako najveći broj ljudi u Srbiji umire od kardiovaskularnih bolesti, značaj novih angio-sala, kojih je u novoj zgradi čak osam je neprocenjiv. U dugačkom hodniku nalazi se u nizu 11 operacionih sala od ukupno 34 koliko ih u novoj zgradi ima.

Za pacijente su, u novoj zgradi UKCS, bolničke sobe opremljene po najvišim svetskim standardima - poseduju dva kreveta sa kompletnom opremom za monitoring. Nova zgrada opremljena je i sa tri magnetne rezonance, šest skenera, te 12 rendgen aparata.

Poseban kuriozitet predstavlja hirurški robot „da Vinči“ prvi takve vrste u regionu. Ovaj robot, nazvan po renesansnom naučniku Leonardu da Vinčiju, ima četiri robotske ruke sa kojima može da uklonili kancerogeno tkivo iz pluća, grla, prostate i slezine pacijenta, a moguće je obavljati i ugradnju bajpasa.

Prema dosadašnjim podacima iz KCS-a, u toj medicinskoj ustanovi godišnje bude zbrinuto oko milion pacijenata, od kojih je svaki treći iz unutrašnjosti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.