SVI GREŠIMO KAD KUPUJEMO HRANU I BACAMO SE U VELIKI TROŠAK! Kad punite korpu možete baš da uštedite, ovo su TRIKOVI
Ilustracija, Foto: Dragica Nikolić, Petar Lazović, Printscreen

FANTASTIČNO REŠENJE ZA DEBLJI DŽEP

SVI GREŠIMO KAD KUPUJEMO HRANU I BACAMO SE U VELIKI TROŠAK! Kad punite korpu možete baš da uštedite, ovo su TRIKOVI

Povećajte kućni budžet tako što ćete kupovati racionalno i pametno

Objavljeno:

Iako nekad deluje nemoguće, ipak postoje mali trikovi i saveti koji će vam uštedeti novac i pomoći vam da vaš kućni budžet bude bogatiji za znatnu sumu novca.

Ovo su najpraktičniji saveti kojih se treba obavezno pridržavati.

*Kako uštedeti novac kupovinom namirnica na akciji

Mnoge porodice koje žive u inostranstvu štede upavo tako što prate sve akcije koje nude veliki trgovinski lanci. Mada nam se često čini da su male razlike u ceni od dinar dva nebitne, ipak kad se sabere na više artikala dobija se suma novca za koju možete dobiti neke od artikala gratis.

Još jedan način da dobijete više za manje para je da kupujete artikle koji su sa nekim gratisom. Ali tu vodite raćuna da novo pakovanje ne nosi manju gramažu.

Često su neke svakodnevne potrepštine jeftinije ako kupujete u paketu od dva ili tri proizvoda, gde je jedan proizvod označen kao gratis proizvod.

Skupljanje kupona za popuste je postalo sasvim uobičajen način štednje u mnogim američkim porodicama, mada kod nas to još nije slučaj, praćenjem akcija znatna ušteda se može ostvariti.

*Smanjite broj elektronskih kartica koje koristite

U današnje vreme ljudi koriste veliki broj najrazvnovrsnijih kreditnih i platnih kartica.

Banke za svaku od njih naplaćuju troškove održavanja, pa nije retkost da sa vašeg bankovnog računa ode i po nekoliko hiljada dinara za održavanje računa, naknada za korišćenje kartica, razne vrste provizija za plaćanje ili podizanje sa bankomata.

Ako želite da uštedite savetuje se da ugasite sve kartice koje ne koristite ili koje retko koristite i opredelite se za jednu ili dve kartice sa kojih najčešće vršite plaćanja.

Hrana, Prodavnica
foto: Espreso

Već nakon nekoliko meseci možete uštedeti novac za neki kraći put ili produženi vikend. To je svakako bolje ulaganje i pametnije potrošen novac nego što je davanje za plastiku koja vam stoji u novčaniku i ne služi ničemu.

*Smanjite korišćenje automobila

Imaćete višestruke koristi ukoliko počnete da izbegavate vožnju automobilom do nekih mesta koja su vam blizu ili do kojih lako možete da stignete pešaka. Ugasite motor i pokrenite se, šetajte idite do obližnjih prodavnica pešaka, osim što će vam prijati boravak na otvorenom prostoru, uštedećete novac za gorivo.

I to je danas jedan od većih troškova koje gotovo svaki vozač oseti u svom kućnom budžetu.

Manje korišćenje automobila doprinosi i ređim kvarovima.

Povoljno kasko osiguranje automobila je najbolji način da sprečite veće i parcijalne troškove.

*Kako uštedeti novac racionalnom nabavkom namirnicama

Ukoliko ste skloni da idete u kupovinu u velike markete i da pri tom potrošite više novca nego što ste planirali, pravi savet za vas je da napravite spisak namirnica koje su vam zaista potrebne.

Mnogi od nas su skloni tome da kad vide da su neke stvari na akcijama ili im se učini da imaju povoljnu cenu često posegnu i za stvarima koje im nisu zaista potrebene. Ili im nisu potrebne u tom trenutku. Zato neretko potrošimo dvostruko više novca u nabavci nego što je planirano.

Rešenje za ovaj problem je spisak, napravite ga pre polaska u kupovinu i čim uđete u prodavnicu krenite redom po spisku, precrtavajte jednu po jednu stavku sve dok ne dođete do poslednje.

S obzirom da ćete uvek videti nešto što ste kod kuće zaboravili da zapišete, dozvolite sebi malo prekoračenje do neke određene cifre, koju biste mogli negde da istolerišete u budžetu.

Novčanik
foto: Petar Lazović

*Kupujte samo ono što ćete moći da potrošite

Pri kupovini namirnica često se zanesemo, kupujemo i ono što treba i ono nam nije hitno.

Savet za one koji žele da uštede je da kupuju samo onoliko namirnica koje mogu da potroše za nedelju dana, jer će se u protivnom namirnice pokvariti i vi ćete na taj način baciti novac.

Namirnice koje su kvarljive kupujte u manjim količinama, a uštedećete i ukoliko kupite namirnice kad su na akciji pa ih ostavite u zamrzivač i iskoristite kad vam trebaju. Dobar deo novca na taj način ostaje u vašem novčaniku a ne negde bačen u kanti za smeće.

Obavezno steknite naviku da čitate datume rokova trajanja svih namirnica prilikom kupovine.

*Kvarove u kući popravljajte na vreme

Kad primetite neki kvar na nekom od električnih uređaja, na instalacijama, vodovodnim cevima i sličnim stvarima reagujte na vreme.

Manji kvarovi se lakše i popravljaju, manju štetu je lakše sanirati nego veliku, samim tim šteta koja nastaje prilikom manjih kvarova je obično jeftinija.

Da ne biste doveli do velikih havarija, savetuje se da se na vreme reagujete i otklonite ih, pa tako uštedite i novac i vreme, a takođe i živce.

Nepokratnosti su materijalno najverdnije, pošto uvek postoji mogućnost da odu u zaborav, jedini način zaštite je osiguranje imovine, kao i najisplativiji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.