PACOVI U PODZEMLJU "KOLO VODE": Evo KADA izlaze iz WC ŠOLJE i kako da sprečite ovaj HOROR! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ National Geographic

JEZIVO!

PACOVI U PODZEMLJU "KOLO VODE": Evo KADA izlaze iz WC ŠOLJE i kako da sprečite ovaj HOROR! (FOTO)

Spisak firmi koje realizuju deratizaciju sa kontakt telefonima i rasporedom po opštinama nalazi se na sajtu Grada Beograda

Objavljeno:

Ulazite u svoju zgradu, nesvesni da je pod vašim nogama čitava kolonija pacova u mreži prekopanih hodnika. Kada im zafali hrane ili vode, ući će u zgradu.

Mogu da se penju po spratovima, izlaze iz WC šolje i slivnika. Prenose besnilo, trihinelozu, kugu... Ovo nije horor priča o životinjama koje nužno žive sa nama, već poziv da razmslite hoćete li u svojoj zgradi ili kući prihvatiti stručnu deratizaciju i rešiti se opasnosti koje nose glodari.

U Srbiji od glodara su u gradskoj sredini najviše rasprostranjeni sivi pacov i kućni miš, objašnjavaju za Telegraf u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Priča da pacov može da uđe u stan kroz WC šolju nije mit, ni izuzetak - pacovi su zaista spretni u kretanju kroz kanalizacione cevi, a osim spuštanja poklopca daske, trebalo bi da uradite još jednu stvar u kupatilu kako biste se osigurali od neželjenih gostiju iz podzemlja.

- Sivi pacov živi u većim kolonijama u hodnicima koje kopa pod zemljom, dok je kućni miš ograničen samo na stambene i druge objekte koje koriste ljudi. U stambenim zgradama, ovi glodari se najčešće mogu primetiti u podrumskim prostorijama, kanalizacionim cevima, prostorijama sa kontejnerima za đubre i u drugim prostorijama gde je nizak higijenski nivo. Pacovi se mogu kretati kroz kanalizacione cevi u zgradama i izaći u stan kroz WC šolju ili slivnik na podu ukoliko isti nije obezbeđen dobro pričvršćenom rešetkom. U zgradama ovi glodari nalaze izvore hrane i vode, a kućni miševi i skrivena mesta za boravak - kazali su u Zavodu.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ National Geographic

Nije mit ni da je reč o zaista prljavim i opasnim životinjama. Neke od najgorih bolesti na koje možete da pomislite prenose glodari, a za mnoge od njih vezuju se druge životinje. Za trihinelozu se zna da se prenosi zaraženim mesom, ali i glodari u sebi mogu imati ovu bakteriju. Besnilo, takođe, nije isključeno, a u svetu pacova kuga još nije iskorenjena.

- Štetni glodari koji žive u ljudskim naseljima ili njihovoj neposrednoj blizini, javljaju se kao značajni rezervoari prouzrokovača raznih infekcija. Oni mogu biti direktni prenosioci infekcija ili domaćini vektora kao što su buve i krpelji koji su izvor zaraznih bolesti. Mišoliki glodari predstavljaju uzročnike i prenosioce niza ozbiljnih zaraznih i epidemijskih oboljenja čoveka i domaćih životinja. Bolesti koje oni prenose mogu se podeliti na one uzrokovane bakterijama (bruceloza, leptospiroza, tuberkuloza, kuga, salmoneloza i dr.), rikecijama i virusima (slinavka i šap, besnilo, hemoragična groznica i dr.), parazitima (trihineloza, kokcidioza, lajšmanioza), protozoama (toksoplazmoza, amebijaza, sarkocistoza) i one izazvane gljivicama (razne dermatomikoze i trihofitije) - objašnjavaju u Zavodu.

Stanovi kao hoteli za bube

Neadekvatna gradnja, vlaga i, naravno, organske materije idealni su uslovi da vašu kuću pretvorite u "hotel za bube". I one mogu da budu štetne po zdravlje ljudi i životinja, nije reč samo o ružnom prizoru.

- Sva mesta koja imaju dostupnu vodu, organske materije i povoljne abiotičke faktore (temperatura, vlažnost, svetlost) predstavljaju potencijalna žarišta za rast, razvoj i razmnožavanje štetnih organizama po zdravlje ljudi, proizvoda koje koriste, kao i za domaće životinje i kućne ljubimce. Stanovi, naročito oni u kojima su higijenski uslovi neadekvatni, predstavljaju idealno mesto za pojavu različitih vrsta insekata koji tu nalaze obilje hrane, vode i mesta za skrivanje i razmnožavanje - kazali su za Telegraf u Zavodu za biocide.

- U urbanoj sredini uslovi za razvoj i održavanje štetnih organizama mogu nastati i kao rezultat neadekvatnog održavanja i nedostataka u gradnji objekata i infrastrukture. Uklanjanjem ili ublažavanjem ovih nedostataka utiče se na redukciju brojnosti njihove populacije do potpune eliminacije istih.

Kako se zaštititi?

Dezinsekciju u stanovima mozemo sprovoditi i sami ali isključivo preparatima koji su namenjeni za opštu upotrebu (različite vrste insekticida u spreju, kreda, lepljive klopke i drugo).

Aktivnosti vezane za sprovođenje mera deratizacije i dezinsekcije u širem obimu isključivo mogu obavljati privredni subjekti koji su za to i registrovani, odnosno koji imaju stručna lica za profesionalno sprovođenje DDD mera.

U Beogradu je prošle nedelje počeo prolećni ciklus sistematske deratizacije stambenog fonda, saopštio je Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Spisak firmi koje realizuju deratizaciju sa kontakt telefonima i rasporedom po opštinama nalazi se na sajtu Grada Beograda.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.