OZBILJNA KAZNA ZA KORIŠĆENJE MOBILNIH NA ČASU! Dve škole u Srbiji se odlučile za RADIKALNE POTEZE
Foto: Profimedia

promena

OZBILJNA KAZNA ZA KORIŠĆENJE MOBILNIH NA ČASU! Dve škole u Srbiji se odlučile za RADIKALNE POTEZE

Iako zakon za korišćenje mobilnog na času predviđa strogu kaznu poput ukora i obaveštavanja roditelja, to se u praksi retko sprovodi

Objavljeno:

Za samo sedam dana, dve škole u Srbiji odlučile su se na radikalan potez - da svojim đacima oduzmu ono što najviše vole, a što im verovatno i najviše šteti.

Ove škole, jedna u Požarevcu, druga u Prokuplju, zabranile su deci mobilne telefone. Škola u Požarevcu to je učinila najkonkretnije - učenicima se telefoni uzimaju po dolasku u školu, zaključavaju u ormariće i vraćaju tek kada krenu kući. Dakle, ne mogu ih koristiti ni tokom odmora.

Telegraf.rs je tim povodom zatražio stav Ministarstva prosvete. Ono, kako su nam objasnili, nema nadleženost da ovakvu zabranu uvede u sve škole, već je školama prepušteno da to učine same, ako i kada žele.

Ipak, Zakon je po tom pitanju jasan i strog: korišćenje mobilnih telefona smatra se težom povredom i za nju je zaprećena ozbiljna kazna, ukor direktora i ukor nastavničkog veća.

- Prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja korišćenje mobilnog telefona na času smatra se težom povredom obaveza učenika. Istim Zakonom propisana je autonomija ustanove koja podrazumeva autonomiju pri donošenju statuta, razvojnog plana, programa, godišnjeg plana rada, pravila ponašanja u ustanovi, korišćenje mobilnih i drugih elektronskih uređaja u edukativne svrhe i drugo - odgovaraju za Telegraf.rs u Ministarstvu prosvete.

Iako zakon za korišćenje mobilnog na času predviđa strogu kaznu poput ukora i obaveštavanja roditelja, to se u praksi retko sprovodi. Valjda zato što i sami roditelji dopuštaju deci da masovno koriste telefone.

1 / 3 Foto: Profimedia

- Najkraće rečeno: deca su nam stalno kraj telefona. Izgubila su mnogo na neposrednoj komunikaciji, naročito tokom korone, i moramo da ih podstaknemo da se ponovo druže. Druga stvar, dolazilo je često do neželjenih fotografisanja i snimanja. Deca su se snimala čak i u toaletu škole. Morali smo preventivno da reagujemo da ne bi došlo do zloupotrebe tih fotografija i snimaka - ispričala je za Telegraf.rs direktorka Ivana Joksimović, direktorka OŠ "Dositej Obradović" u Požarevcu.

I u prokupačkoj Osnovnoj školi „Ratko Pavlović Ćićko“ od danas neće biti dozvoljeno držanje mobilnih telefona tokom nastave, pa je ova škola nakon požarevačke „Dositej Obradović“, druga u Srbiji koja je rešila da osnovcima ne skreću pažnju sa nastave ovi uređaji, potvrdili su za Telegraf.rs iz ove škole.

Direktorka škole Vesna Todorović kaže za naš portal da je sama inicijativa potekla od odeljenskih starešina, a razlog je što đaci snimaju drugu decu, nastavnike, a zatim neprimereni sadržaj objavljuju na društvenim mrežama.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.