SRBI IMAJU SVECA SA PSEĆOM GLAVOM! Ko je sv. Hristifor i zašto je tako predstavljen? (FOTO)
Foto: Wikipedia

jedinstven

SRBI IMAJU SVECA SA PSEĆOM GLAVOM! Ko je sv. Hristifor i zašto je tako predstavljen? (FOTO)

Jedinstvena među srpskim ikonama, predstava svetog Hristifora na fresci manastira Sukova kraj Pirota i danas začuđuje i zaprepašćuje mnoge u Srbiji
Objavljeno:

Naime ovaj neobični svetac prikazan je sa psećom glavom, dok je na drugim pravoslavnim ikonama njegova predstava više konjska ili magareća.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Interesantno je da je samo u pravoslavnoj crkvi ovaj svetac predstavljen na animalan način, dok ga katolici prikazuju sa ljudskim likom.

Sveti mučenik Hristifor je jedan od najneverovatnijih svetaca Hristove crkve. Slavi se 9. maja po crkvenom, a 22. maja po gregorijanskom kalendaru. Prema legendi Hristofor se rodio u Kananu (Palestina) u 3. veku, a svetovno ime bilo mu je Reporb. Bio je divovskog rasta i snage, zbog čega je tražio “najmoćnijeg čoveka na Zemlji da mu služi”. U svojim lutanjima nabasao je na pustinjaka, koji ga je podučio hrišćanstvu i tako preobratio. Njegovo dalje zanimanje bilo je da pomaže ljudima, tako što će ih prenositi preko reke, umesto kakvog čamca.

foto: Wikipedia

Jedne noći probudilo ga je dete koje ga je zamolilo da ga prenese preko reke. Tada je podigao dete na ramena i zagazio u reku. Svakim korakom koji je činio, dete je postajalo sve teže i teže, a voda sve nemirnija, pa je Hristofor na pola puta pomislio da će se i on i dete udaviti. To dete zapravo je bio mladi Isus Hristos. Isus ga je tada krstio, nakon čega je Hristofor odlučio da napusti službu prenošenja ljudi na i posveti se širenju hrišćanstva.

Odakle pseća glava? Postoje različite verzije tumačenja.

Prema jednoj pravoslavnoj priči, ovaj svetitelj je bio toliko lep, da prosto nije mogao da se odbrani od žena, pa se molio Bogu da mu u ovome pomogne. Kako bi mu “pomogao”, Bog je Hristoforu darovao pseću glavu, nakon čega su, očekivano žene odmah prestale da mu smetaju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.