RADNIKU PLATA 750, INŽENJERU DUPLO! Fabrika u Pančevu na prvo mesto stavlja zaposlenog i uslove u kojima on radi!
Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

FABRIKA

RADNIKU PLATA 750, INŽENJERU DUPLO! Fabrika u Pančevu na prvo mesto stavlja zaposlenog i uslove u kojima on radi!

Istaknuto je da je ovo jedna od onih fabrika koja će menjati sve ali ne samo u Pančevu i Banatu, već i u Beogradu i celoj Srbiji

Objavljeno: 16:37h

Republička direkcija za imovinu i Grad Pančevo potpisali su u novembru 2019. godine ugovor sa nemačkom kompanijom "Brose" o ustupanju 23 hektara zemljišta u pančevačkoj Severnoj industrijskoj zoni.

Posle samo četiri meseca, nemačka kompanija "Brose", koja inače proizvodi elektroniku i senzorsku tehnologiju za vrata automobila i sedišta automobila, elektromotore i elektroniku, počela je izgradnju svoje prve fabrike i razvojnog centra u Srbiji. Ulaganja - 180 miliona evra, ranika - 1.100. A kad smo kod radnika - plate je 750 evra dok kod visokoobrazovanih ona iznosi 1.500 evra.

Koliko je značajna ova investicija svedoče i reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da je dolazak kompanije Brose jedna od najboljih stvari koja se dogodila Srbiji u poslednjih 50 godina. Predsednik se tom prilikom zahvalio nemačkoj vladi koja podstiče dolazaka nemačkih investitora u našu zemlju. Podatak koji ne sme da se zaboravi je činjenica da je Nemačka najznačajniji poslodavac u Srbiji gde namačke kompanije zapošljavaju 65.000 ljudi.

Istaknuto je da je ovo jedna od onih fabrika koja će menjati sve ali ne samo u Pančevu i Banatu, već i u Beogradu i celoj Srbiji. Zanimljivo je napomenuti da su u 50 odsto novih automobila u svetu ugrađeni delovi kompanije Brose.

U Pančevu su potom došli stručnjaci iz jedanaest zemalja koji su obučavali nove radnike. Neki od radnika su bili i na obuci u Nemačkoj. Prošli su teorijski deo, a potom su išli direktno u proizvodnju, gde su na praktičnim primerima videli kako to sve izgleda u velikoj serijskoj proizvodnji.

Roman Strakoš, direktor "Brosea" u Pančevu, kaže da su doneli odluku o izgradnji fabrike u Srbiji i Pančevu nakon analize lokacija širom Evrope.

"Industrijski grad poznat po velikom potencijalu i kvalifikovanim stručnjacima nas je privukao, kao i blizina Beograda, u kojem se nalaze renomirani univerziteti. Započeli smo saradnju sa Mašinskim i Elektrotehničkim fakultetom, i ovde ćemo dovoditi njihove studente na praksu. Biće nam potrebni programeri softvera i hardvera, inženjeri i menadžeri u proizvodnji i logistici", naveo je svojevremeno Strakoš.

Fabrika je svečano otvorena u oktobru prošle godine. U planu je da do 2025. godišnji izvoz bude gotovo 500 milona evra.

Nemački "Brose", četvrti je po veličini u svetu, kada je reč o porodičnim kompanijama koje se bave snabdevanjem automobilske industrije. Posluju u 24 zemlje, na 64 lokacije i imaju više od 26.000 radnika. Promet koji ostvaruju je 6,2 milijarde evra.

Podsećanja radi, Industrijsko oživljavanje Pančeva, pokrenula je nemačka kompanija "ZF", koja je otvorena u junu 2019. godine. U ovu fabriku biće investirano skoro 160 miliona evra i ona će do kraja 2022. godine uposliti više od 1.000 ljudi. Zasada ih radi nekoliko stotina, a mnogi od njih, na obuku su išli u Nemačku. U "ZF" su se zaposlili mnogi mladi Pančevci, ali i ljudi iz čitave Srbije. Ono što je zanimljivo je da je njihovim dolaskom, drastično skočila i cena kvadrata u Pančevu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.