"E JESTE, ŠIO MI GA ĐURA!": Evo ko je ZAPRAVO toliko pominjani ŠNAJDER iz ČUVENE FRAZE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ko je šnajder đura?

"E JESTE, ŠIO MI GA ĐURA!": Evo ko je ZAPRAVO toliko pominjani ŠNAJDER iz ČUVENE FRAZE!

Nekada se ovaj izraz koristio sa sasvim drugim značenjem, u smislu da je neko u vezi sa nečim preterao u perfekcionizmu

Objavljeno:

Skoro da nema dana da ne upotrebimo neku frazu kojoj zapravo ne znamo ni poreklo, ni značenje.

Tako, recimo, ovako opisujemo nekoga ko je "alkoholom overen" - pijan kao majka!

A da li ste se ikada zapitali zašto se kaže "šio mi ga Đura"?

Ovaj izraz se koristi kada neko nešto bezveze ili uzaludno radi. Ali nekada se koristio sa sasvim drugim značenjem...

Međutim, kako navode na Vukajliji, šio mi ga Đura ne znači "boli me uvo (za odeđenu stvar)" niti da je reč o lošoj stvari, već se tako kaze kada neko da neko naizgled dobro, a zapravo isprazno i neuverljivo objašnjenje:

- Naučnici nisu našli tragove komete u Sibiru. Veruje se da je kometa bila ledena i da se raspršila pre kontakta sa zemljom, kaže jedan.

- Šio mi ga Đura, odgovara mu drugi nezainteresovano.

Nekada se ovaj izraz koristio sa sasvim drugim značenjem, u smislu da je neko u vezi sa nečim preterao u perfekcionizmu.

Kako navodi Glas Javnosti, to nas dovodi do priče o tome ko je bio Đura i zašto se zapravo kaže “šio mi ga Đura”.

Popularna su bila uska ali i odela sa širokim krojem tzv. oksfordski stil, te vrećasti stil sa sakoom ravnog kroja, prslukom preko košulje i trenš-kot mantilom za kišu.

Krojač, Odelo, Šivenje
foto: Profimedia

Frak je išao u kompletu sa belim prslukom, belom košuljom sa sedefnim dugmetima na manžetnama i grudima, sa tvrdom kragnom i leptir mašnom, uz lakovane, crne cipele.

Pravila tako kažu: "Ako je dama u svečanoj toaleti – pratilac nosi frak, ako je ona u običnoj večernjoj haljini – on je u smokingu".

Između dva rata u Beogradu odelo ugladnoj gradskog gospodi šio je još ugledniji šnajder Đura Janošević, on je imao najstariju i najcenjeniju krojačku radnju, osnovanu 1889. koja se nalazila u Knez Mihailovoj ulici. Njen vlasnik krojio je takva odela da su se ona prepoznavala na baketima, u pozorištu, na ulici, pa i u Skupštini.

Milan i Branko, sinovi Đure Janoševića, najčuvenijeg modnog krojača i trgovca u Srbiji , povodom proslave 40 godina postojanja firme, 1929, organizovali su, do tada neviđenu, akciju u svojoj prodavnici, navodi Glas Javnosti.

Tokom proslave, koja je trajala 40 radnih dana, svu robu su prodavali sa popustom od 40%, svakom većem kupcu poklanjali po 40 dinara, svaku 40. mušteriju nagradili buteljkom vina, kravatom ili svilenim rukavicama, a podelili su i 40 vrednih nagrada: bunde, kapute, svilene marame, srebrne servise itd, najvećim kupcima koji su gotovinom pazarili i sve to uz 40 banketa organizovanih na kraju svakog radnog dana tokom trajanja akcije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.