DIVLJI TAKSISTI DERU PO BEOGRADU, OBRATITE PAŽNJU: Kada vidite KOLIKO NAPLAĆUJU pomislićete da živite u ŠVAJCARSKOJ
Taksi, Foto: Beta, Filip Plavčić, Profimedia

poskupljenje

DIVLJI TAKSISTI DERU PO BEOGRADU, OBRATITE PAŽNJU: Kada vidite KOLIKO NAPLAĆUJU pomislićete da živite u ŠVAJCARSKOJ

Predsednik Udruženja taksista Srbije Aleksandar Bijelić tvrdi da su ovi navodi neistiniti i da neko ima za cilj da na ovaj način diskredituje taksiste

Objavljeno:

U grupama taksista na društvenoj mreži "Fejsbuk" masovno pišu o ekspanziji takozvanih "divljaka", onih bez TX tablica, ali i bez krovnih oznaka, a i pojedni građani navodno svedoče da su se zatekli u situacii da legalni taksisti počinju da isključuju taksimetar i sami formiraju cene usluga.

Iako o tome pišu, niko još do sada na mrežama nikakav dokaz za to nije objavio. Aleksandar Bjelić, predsednik Udruženja taksista Srbije, tvrdi da su ovi navodi lažni.

Naime, na jednoj "Fejsbuk" grupi taksista pojavila se informacija o tome da u prestonici, naročito noću, postoji gomila neregistrovanih taksi prevoznika, ali i onih koji nemaju oznaku na krovu automobila. Svi oni čekaju mušterije ispred klubova i time, kako kažu, onemogućavaju normalan rad registrovanih taksista.

- Da li je moguće da postoji ovoliki javašluk na ulici i danju, a pogotovo noću? Aj što ima uočljivih divljaka sa tablama bez TX, ali šta je ovih bez krovnih oznaka koji čekaju bez tabli? Na klubovima civili čekaju prvi u redu dok regularne teraju - stoji između ostalog u objavi.

Jedan od admina ove grupe pozvao je i ostale članove da pošalju fotografije ovih vozila koje će on proslediti nadležnima, kao i medijima. Međutim, do sada nije osvanuo nijedan dokaz.

Slična situacija je i na društvenim mrežama gde se građani masovno žale da taksisti ne pale taksimetar i naplaćuju vožnje mnogo više od iznosa koji bi se prikazao na ekranu ovog uređaja.

- Pošto vidim da niko nije pisao na tu temu, moram da obavestim ljude kakvo se divljaštvo dešavalo u noći između subote i nedelje sa beogradskim taksistima. Ne znam da li je to postala standardna praksa ili je ludilo nastalo zbog Ukrajine i panike oko poskupljenja ili moguće nestašice goriva, ali desilo nam se da su svi taksisti koje smo zaustavili na potezu od Savamale do Terazija rešili da ugase taksimetre i pogađaju vožnju uz reči "Znate, to će malo skuplje da vas košta" i "Ja sam malo skuplji taksista". Pa su nam tako tražili do Južnog bulevara 1.500-2.000 dinara i slično. Napominjem da nisu bili "divljaci" u pitanju, već leglana udruženaja... Ali su očigledno i oni podivljali - stoji u jednoj od objava na društvenim mrežama.

Pre 10 dana 550, sada 1.500 dinara

To nije jedina objava ovog tipa, pa je tako jedan korisnik "Instagrama" podelio svoje iskustvo: Jedan taksista takođe iz legalnog udruženja mu je, kako ističe, od glavne autobuske stanice do bolnice "Dragiša Mišović" tražio 1.500 dinara, a nije uključio taksimetar. Ovaj Beograđanin je dodao i da ga je ta ista vožnja pre 10 dana koštala 550 dinara.

Bjelić: "To su neistine"

Predsednik Udruženja taksista Srbije Aleksandar Bijelić tvrdi da su ovi navodi neistiniti i da neko ima za cilj da na ovaj način diskredituje taksiste.

- Ja tvrdim da su ove objave lažne, ukoliko nije tako, ja bih voleo da mi neko priloži dokaze. Mi kontrolišemo sve vozače i u svakom trenutku znamo šta se dešava. Svako može da piše šta hoče, ali za ovakve tvrdnje mora da postoji dokaz - kaže Bjelić.

1 / 3 Foto: Profimedia

Ako se nađete u ovakvoj situaciji, obavezno prijavite

On ne negira da u svakom poslu postoje loši ljudi, pa tako i među taksistima, ali, da bi oni bili sankcionisani moraju da budu prijavljeni.

Ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji, Bijelić apeluje da slikate ili zapišete registarski broj i zajedno sa dokazima uputite prijavu nadležnim organima.

- Ja bih prvi osudio prevaranta na 100 godina zatvora, zato pomozite i sebi i nama i, ukoliko ovakve prevare postoje, prijavite da bismo ih se oslobodili - savetuje Bijelić.

Sličano rešenje ponuđeno je u još jednoj objavi koja je osvanula na mrežama.

- Uzmete broj taksija i prijavite, a vožnju naravno nećete da platite jer taksimetar nije uključen - piše između ostalog.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.