DA LI ZNATE ZAŠTO SU SEMAFOR KOD BEOGRAĐANKE ZVALI ŠEKIJEV? Urbanu legendu i danas prepričavaju ljudi
Dragoslav Šekularac, Foto: Aleksandra Čolić

anegdota iz beograda

DA LI ZNATE ZAŠTO SU SEMAFOR KOD BEOGRAĐANKE ZVALI ŠEKIJEV? Urbanu legendu i danas prepričavaju ljudi

Osim što je bio fudbalski genije, popularni Šeki umeo je da bude i pravi pravcati šeret, ništa manje drzak i maštovit u kafani i na ulici

Objavljeno:

Pokojna legenda fudbala, Dragoslav Šekularac, nije bio samo vrsni igrač, već i mangup za sva vremena.

I dan-danas prepričavaju se brojne anegdote iz njegovog života, a jednu veoma interesantnu u svojoj knjizi "Urbane legende" zabeležio je novinar Nebojša Vuković.

Kako navodi autor, osim što je bio fudbalski genije, popularni Šeki umeo je da bude i pravi pravcati šeret, ništa manje drzak i maštovit u kafani i na ulici.

- Volim onu priču sa semafora kod "Beograđanke", mada još iz vremena kada ta zgradurina još nije ni postojala, ali pomenuti treptajući saobraćajni simbol pored tog mesta jeste. Tad se to zvalo samo "kod Londona", po kafani preko puta - piše Vuković i dodaje da je u to vreme srpska prestonica imala svega nekoliko semafora, i to u strogom centru grada.

1 / 6 Foto: FK Crvena zvezda / Arhiva

- Pored tadašnjeg čuda saobraćajne tehnike obično je stajao i po jedan snažni, mrkoliki i nesumnjivo brkati policajac - nastavlja on priču o starim vremenima.

Upravo čuveni semafor kod Londona nadahnuo je Šekija, koji je tada bio idol nacije, da smisli način kako da impresionira jednu od mnogih lepotica sa kojima se u to vreme šetao. Pričalo se da je mesecima planirao kako to da uradi.

 Dragoslav Šekularac
Dragoslav Šekularacfoto: Marina Lopičić

- Urbana legenda tvrdi, ali baš i ne objašnjava detaljno šta je to Šeki ranije šapnuo dežurnom policijskom brkajliji - navodi Vuković - da ovaj uveče oko osam sati uradi ono što će već uraditi. Ali, svakako, uveč oko osam, kad je šetača bilo najviše, Šeki je sa devojkom stigao ispred pešačkog prelaza i semafora kod Londona. I tada je, na čudo neviđeno, policajac stao ispred pešačkog prelaza i zaustavio vozila kad im se upravo upalilo zeleno za prolaz i glasno rekao:

- Izvolite, druže Šeki, pređite sa drugaricom na drugu stranu!

- Naravno, Šeki i momentalno zajapurena devojka hitro pređoše na drugu stranu ulice. Iza i ispred njih ostadoše desetine zgranutih očevidaca ovog do tada "neviđenog incidenta", u centru Beograda. Od tog dana bolje upućeni Beograđani to mesto su zvali - kod Šekijevog semafora!

(Espreso/Nportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.