U SUBOTU SU ZADUŠNICE: Važno obaveštenje za sve posetioce grobalja
Novo groblje, Foto: Wikipedia/Zavod za spomenike grada Beograda

PAŽNJA

U SUBOTU SU ZADUŠNICE: Važno obaveštenje za sve posetioce grobalja

JKP "Pogrebne usluge" apeluju na posetioce grobalja da prilikom posete grobnim mestima budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike

Objavljeno:

Za Zadušnice, u subotu 26. februara, JKP „Pogrebne usluge“ apeluju na sugrađane da za odlazak na groblje, umesto svojih automobila, koriste gradski prevoz.

Na Novom, Zemunskom i Topčiderskom groblju je na snazi potpuna zabrana ulaska za automobile na Zadušnice u subotu i nedelju.

Centralno i Zbeg groblje

Na Centralnom i groblju Zbeg, u subotu neće biti dozvoljen ulaz motornim vozilima u periodu od 7 do 15 časova. Kapije za ulaz motornim vozilima na ova groblja biće otvorene od 15 do 17:30 časova. U nedelju, kapije za ulaz motornim vozilima na Centralno i groblje Zbeg biće otvorene od 7 do 17:30 časova.

Orlovača i Lešće

Na grobljima Orlovača i Lešće, u subotu neće biti dozvoljen ulaz motornim vozilima u periodu od 7 do 15časova. Kapije za ulaz motornim vozilima na ova groblja biće otvorene od 15 do 17:30 časova. U nedelju, kapije za ulaz motornim vozilima na groblja Orlovača i Lešće biće otvorene od 7 do 10:30 časova i od 15 do 17:30.

Nova Bežanija

Na groblju Nova bežanija, u subotu neće biti dozvoljen ulaz motornim vozilima u periodu od 7 do 16 časova. Kapije za ulaz motornim vozilima na ova groblja biće otvorene od 16 do 17:30 časova. U nedelju, kapije za ulaz motornim vozilima na groblje Nova Bežanija biće otvorene od 7 do 10:30 časova i od 16:00 do 17:30.

Za posetioce koji se teže kreću i starije sugrađane za Zadušnice na najvećim gradskim grobljima: Lešću, Orlovači i Novoj Bežaniji, obezbeđena su tri komforna minibus vozila sa klimatizacijom, koji će ih besplatno prevoziti. Organizovani prevoz će saobraćati u određenim intervalima, u periodu od 7 do 15 časova, od ulazne kapije grobalja do najudaljenijih parcela.

1 / 4 Foto: Printscreen

Upozorenje na nestabilne spomenike

JKP "Pogrebne usluge" apeluju na posetioce grobalja da prilikom posete grobnim mestima budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike.

Tokom redovne kontrole stabilnosti spomenika, stručne ekipe preduzeća utvrdile su da ima dosta spomenika koji su nestručno podignuti, dotrajali i nestabilni, pa u slučaju naslanjanja i mehaničkog pritiska može da dođe do njihovog pada i povređivanja prisutnih lica, navodi se u saopštenju JKP "Pogrebne usluge".

Posebno skreću pažnju roditeljima sa malom decom, da vode računa o njihovom kretanju i da se ne odvajaju prilikom posete groblju. Na groblju je zabranjen pristup deci mlađoj od 10 godina bez pratnje odraslog lica.

- Ukoliko uočite opasnost od pada spomenika, molimo Vas da o tome obavestite Upravu groblja - ukazuju u ovom preduzeću.

Prema članu 10 gradske Odluke o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju, „O održavanju grobnih mesta i nadgrobnih obeležja na njima staraju se isključivo njihovi korisnici, porodica i srodnici“. Vlasnike nestabilnih spomenika upućujemo da se, u najkraćem roku, jave Upravi groblja, radi dogovora o sanaciji spomenika.

U cilju uređenja naših grobalja JKP „Pogrebne usluge“ Vam nudi rešenje za stabilnost i bezbednost nadgrobnih obeležja, kao i uređenje grobnih mesta.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.