U BOTANIČKOJ BAŠTI U BG SE DESILO ČUDO NAKON 130 GODINA: Agava procvetala nakon VEKA, a CVETA 1 u ŽIVOTU! (VIDEO)
Agava, Botanička bašta, Foto: Stefan Kojić

obavezno je pogledajte!

U BOTANIČKOJ BAŠTI U BG SE DESILO ČUDO NAKON 130 GODINA: Agava procvetala nakon VEKA, a CVETA 1 u ŽIVOTU! (VIDEO)

Šetnja kroz staklenik i u ovim februarskim danima prava je avantura i upečatljiv doživljaj. Tome su doprinele i druge biljke koje su, pored agave, procvetale u ovom mesecu

Objavljeno: 10:27h
Marina Letić

Pravo čudo dogodilo se u Stakleniku Botaničke bašte "Jevremovac" - prvi put za 130 godina procvetala je agava.

Za ove biljke je karakteristično da cvetaju samo jednom tokom života, a nakon toga uvenu. Kada se nađu van prirodnog okruženja, cvetanje se skoro nikada ne desi.

Zato se, pored onog u Bostonu i u još samo nekoliko gradova na planeti, "Jevremovac" upisao na svetsku mapu staklenika u kojima se ovaj nesvakidašnji događaj odigrao.

Botanička bašta, Jevremovac, Agava
foto: Stefan Kojić

A zašto je ova biljka poreklom iz Meksika nakon više od jednog veka u srpskoj prestonici "odlučila" baš sada da procveta, ostaje misterija i za naučnike.

- Mi smo se iznenadili kada je ova agava počela da formira cvast i kada smo shvatili da će da procveta. U svakom delu staklenika možemo da regulišemo temperaturu, vlažnost, zalivanje, a prozore otvaramo po potrebi. U ovom delu staklenika gde čuvamo pustinjske biljke iz Afrike, Amerike i Mediterana trudimo se da temperatura bude danju visoka, noću niža kako bismo dočarali te uslove pustinje gde i žive ove biljke. Ne znamo šta se ustvari desilo sa ovom agavom pa je ona "odlučila" da procveta. Očigledno je prošao određen broj godina, uslovi su joj prijali, pozitivna energija, kroz smeh kaže za Espreso dr Milan Gavrilović sa Biološkog fakulteta.

Botanička bašta, Jevremovac, Milan Gavrilović
foto: Stefan Kojić
04:18

Posle više od jednog veka procvetala agava- pravo čudo u Botaničkoj bašti Jevremovac!

Džinovske agave

Prema rečima dr Peđe Janaćkovića, profesora Biološkog fakulteta, ove vrste agave su interesantne po tome što su višegodišnje biljke čiji je životni vek uglavnom deset godina.

- Neke druge vrste mogu da žive trideset, četrdeset, a prema nekim informacijama i stotinu godina. Agava je kod nas u stakleniku procvetala posle deset godina. Poreklo roda agave i vrste je iz Meksika, mada su se raširile svuda po svetu. Naša je došla u "Jevremovac" verovatno iz Sredozemlja. Ove biljke obrazuju cvasti koje mogu da budu čak petnaest metara visoke. Ova agava je nešto manja.

Botanička bašta, Jevremovac, Petar Janaćković
foto: Stefan Kojić

Međutim, već sada je "beogradska agava" porasla do krova staklenika i povila svoj "vrat".

Ipak, sa Biološkog fakulteta smatraju da više neće rasti u visinu.

- Zabeležen je jedan zanimljiv primer iz botaničke bašte u Bostonu gde su imali jednu drugu vrstu agave, tekilanu, koja je tokom rasta udarila u krov. Onda su shvatili da će ona još da raste, pa su sklonili krov i pustili da nesmetano raste. Ona je još dva metra virila iz staklenika, a kada je završila cvetanje morali su da je odseku i vrate krov . Mi krov nećemo sada dirati, ona mora malo da se savije, ističe dr Milan Gavrilović.

Botanička bašta, Jevremovac
foto: Stefan Kojić

Ako je tekila vaše omiljeno alkoholno piće sigurno znate da se pravi od plave agave. Najčuveniji napitak nastao od ove biljke je pulka. Stari Asteci su je koristili kao hranu, šećer. Od vlakana koje ima u sebi pravili su sandale i konopce. U Evropi, agave su se odomaćile tamo gde im klima najviše prija.

- Zanimljivo je i za nju da je bogata vlaknima. Cvet koji se nalazi u cvasti traje mesec dana, ali u to ne možemo nikada biti sigurni zato što to zavisi od uslova. One retko cvetaju u zatvorenim uslovima kakav je naš staklenik. Mislim da će ova naša potrajati još neke dve do tri nedelje, ali videćemo, navodi za Espreso dr Peđa Janaćković.

Botanička bašta, Jevremovac
foto: Stefan Kojić

Zato nije ostalo još puno vremena da posvedočite pravom malom čudu. Povodom ovog nesvakidašnjeg događaja, u Botaničkoj bašti "Jevremovac" je organizovana i multimedijalna izložba čijem otvaranju je prisustvovao ambasador Meksika.

- Svi zainteresovani mogu da posete izložbu u okviru koje su prikazane fotografije umetnika, keramika, kao i informativni posteri o agavi.

1 / 14 Foto: Stefan Kojić

Iznenađenje za Dan zaljubljenih

Gavrilović je poručio svim ljubiteljima biljaka da prate društvene mreže, naročito Fejsbuk i Instagram, putem kojih će biti obavešteni i o stručnim tematskim vođenjima kroz staklenik botaničke bašte.

- Organizujemo tematska vođenja i danju i noću. Noć je posebno zanimljiva ovde, kaže dr Gavrilović.

Botanička bašta, Jevremovac
foto: Stefan Kojić

Već u ponedeljak, na Dan zaljubljenih, iz Botaničke bašte "Jevremovac" pripremili su posebno iznenađenje koje još uvek ne žele da otkriju.

Šetnja kroz staklenik i u ovim februarskim danima prava je avantura i upečatljiv doživljaj. Tome su doprinele i druge biljke koje su procvetale u ovom mesecu.

1 / 13 Foto: Stefan Kojić

- Procvetale su i banane, strelicije, orhideje, bromelije i druge. Najveću pažnju je svakako privuklo cvetanje agave, zaključuje dr Milan Gavrilović za Espreso.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.