TRAMVAJSKE PROBE PREKO SAVSKOG TRGA I SAVSKE: OVI tramvaji USKORO na STAROJ TRASI!
Ilustracija, Foto: Dragan Kadić

DOBRA VEST ZA MNOGE BEOGRAĐANE

TRAMVAJSKE PROBE PREKO SAVSKOG TRGA I SAVSKE: OVI tramvaji USKORO na STAROJ TRASI!

Da se za nekoliko dana konačno tramvaji vraćaju na taj koridor na svojoj fejsbuk stranici obznanio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika

Objavljeno:

Za nekoliko dana konačno se tramvaji vraćaju na staru trasu i ako ne bude nekih iznenadnih izmena, trebalo bi da to budu tramvaji 11 i 12.

Konačno. Ova reč prva je reakcija Beograđana koji odavno čekaju povratak tramvaja na potezu između Nemanjine i Savske ulice. Redovan tramvajski saobraćaj preko ovog dela Savskog trga još zvanično nije uspostavljen, ali su napokon počele tramvajske probe novoizgrađenom trasom koje su svakako uvod u skoro vraćanje tramvaja preko Savskog trga i Savske ulice.

Stefan Nemanja, savski trg, spomenik
foto: Aleksandra Čolić

Da se za nekoliko dana konačno tramvaji vraćaju na taj koridor na svojoj fejsbuk stranici obznanio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Uspostavljanje saobraćaja preko tog dela trga, i tramvajskog i kolskog, najavljivano je i reoročavano u više navrata tako da su mnogi građani počeli od muke i da prave pošalice na taj račun. Šale su bile pre svega na temu koji bi sada praznik mogao da bude novi rok za okončanje tog dela Savskog trga pošto su, kada je reč o ovom projektu, gradski oci vrlo često vezivali rokove za verske praznike, najčešće Sretenje.

Uoči ovogodišnjeg Sretenja valjda neće više biti prepreka za uspostavljanje tramvajskog saobraćaja ka Savskoj koji je odavno ukinut. Na staru trasu preko tog dela trga, ako ne bude nekih iznenadnih izmena, trebalo bi pre svega da se vrate tramvaji 11 i 12. Nerealno je očekivati vraćanje na redovnu trasu ka Kneževcu odavno privremeno ukinute tramvajske linije 3 jer njeno uspostavljanje ne zavisi samo od okončanja ovih radova nego i od još jednog neslavnog projekta, odnosno rekonstrukcije Bulevara patrijarha Pavla na kome još nisu okončani radovi koji je trebalo da budu završeni početkom proleća 2021.

1 / 4 Foto: Aleksandra Čolić

Kada je reč o Savskom trgu, za sada je i dalje nepoznato da li će istovremeno sa tramvajskim koridorom između Nemanjine i Savske biti pušten i kolovoz. Poslednjih dana postavljeni su ivičnjaci, ravna se površina na koju treba da se nanesu slojevi asfalta, ali i dalje je nepoznanica koliko će to još trajati.

Jedno je sigurno. I kada se stavi tačka na sve zaostale radove na Savskom trgu, na kome je majstorisanje počelo u jesen 2019. uz uveravanja gradskih čelnika da javni prevoz neće mnogo trpeti zbog toga, to neće biti tačka i na sve radove u ovom delu grada. Jer, već nekoliko godina najavljuju se selidba Starog savskog mosta i izgradnja novog na njegovom mestu, početak gradnje tunela Savska – Dunavska padina, kao i obnova Karađorđeve od Savskog trga do Brankovog mosta.

Gradnja tunela i dalje je na dugom štapu, koliko god da se ona pominje iz Starog dvora, dok su novi most i obnova dela Karađorđeve nešto izvesniji. I, čini se, iako se o tome ne priča, da se upravo čekao završetak obnove Savskog trga da bi se stekli preduslovi za ova druga dva projekta. Jer, bilo je nerealno očekivati da počne demontaža Starog savskog mosta, o kojoj se dugo priča, i gradnja njegovog saobraćajno protočnijeg naslednika, a da se pere toga ne uspostavi saobraćaj preko Savske ka jedinom drugom tramvajskom, Mostu na Adi. Sada, kada tramvajski saobraćaj bude u funkciji preko Savske i preko Ade, mogu se očekivati prvi radovi u susret gradnji novog savskog mosta, zato što će biti stvoreni uslovi za preusmeravanje tramvajskog saobraćaja sa Starog savskog na Most na Adi.

Jasno je koliko velike izmene u javnom prevozu će to izazvati, pa i saobraćajne kolapse, ali makar neće u potpunosti biti prekinuta tramvajska veza starog dela grada i Novog Beograda. Život vozačima će, izvesno, zakomplikovati i rekonstrukcija Karađorđeve od trga do Brankovog mosta, za čiji početak se, kako deluje, ne čeka samo okončanje radova na Savskom trgu, nego i prestanak rada i rušenje kompleksa starog BAS-a.

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.