PUCA ASFALT, SVI SE PRAVE MUTAVI! U Železniku 2 kilometra ulice UTONULO, vozači čekaju da TOČKOVI poispadaju (FOTO)
Foto: Emilija Jovanović

IMA LI REŠENJA?

PUCA ASFALT, SVI SE PRAVE MUTAVI! U Železniku 2 kilometra ulice UTONULO, vozači čekaju da TOČKOVI poispadaju (FOTO)

Svako od nas može naplatiti štetu nastalu na vozilu zbog oštećenosti puteva, ali, postoji određen protokol...

Objavljeno:

Sa dolaskom sibirskog minusa koji je okovao Srbiju u sneg i led, dolazi i pucanje asfalta na putevima, a neretko se dešava da rupe po putu prouzrokuju materijalne štete na automobilima, ali i saobraćajne nezgode, kada vozači u želji da sačuvaju vozilo skrenu sa puta, pa tako sebe i druge ugroze u saobraćaju.

Javnost je propratila slučaj kamiona koga je asfalt progutao na uglu Kačerske i Kostolačke ulice u Beogradu, početkom decembra prošle godine, a pucanje asfalta nastavilo se sa debelim minusom i tokom januara, kada su ljudi počeli da se raspituju za to kako naplatiti štetu u slučaju da je vozilo oštećeno zbog propalog asfalta, kao što se dogodilo nedavno u Železniku u ulici Stevana Filipovića, kada je vozač oštetio auto na pružnom prelazu gde se otvorila opasna rupa, koja je kasnije i sanirana, ali čini se da tu nije kraj problemu u ovoj ulici.

Reporteri portala Espreso obišli su ulicu u Železniku i za samo dva kilometara dužine puta, naišli smo na veliki broj rupa i ulegnuća.

Videli smo da su vozači već upoznati sa stanjem na putu, pa vešto manevrišu i sklanjaju se sa dela saobraćajnice, gde su pukotine, ulazeći ponekad u suprotnu traku (što ni malo nije bezbedno), ponekad usporavajući vozilo, a bilo je i onih koji su direktno završili u rupi, verovatno neznajući da postoji.

Rupe, rupe na putu, Železnik
foto: Emilija Jovanović

Kako smo mogli da primetimo neke od rupa su "zakrpljenje", međutim, i taj asfalt je počeo da puca, pa se postavlja pitanje kada asfalt može da proguta vozilo i da li je problem u kvalitetu asfalta ili je ipak nešto drugo? Nekadašnji profesor na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, Milan Vujović objasnio je za medije kako dolazi do ove prilično opasne situacije u saobraćaju.

- Kada se asfalt postavlja, u donjem sloju su kamenje i pesak, pa kada voda dođe dotle, odnosi sve sa sobom. Ona je najopasnija za kolovoz - rekao je profesor Vujović i dodao da je asfalt praktično ostao da lebdi u vazduhu, što nijedan kolovoz ne bi izdržao u slučaju kada je kamion propao kroz asfalt, a vozač samo pukom srećom izbegao tragediju.

Prema njegovim rečima, problem nije u kvalitetu asfalta, zaključio je da je u pitanju samo viša sila, te da ovakve situacije ne mogu da se predvide da bi mogle da budu sprečene, a složili su se da je najvažnije da je vozač ostao nepovređen.

1 / 14 Foto: Emilija Jovanović

KAKO DA NAPLATITE ŠTETU?

Svako od nas može naplatiti štetu nastalu na vozilu zbog oštećenosti puteva, ali, postoji određen protokol.

Pre svega, morate znati šta da radite u trenutku nezgode. Bitna stavka je da ste prethodno poštovali propise, kao i da niste upravljali vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Rupe, rupe na putu, Železnik
foto: Emilija Jovanović

Kada se nezgoda dogodi ne bi trebalo pomerati vozilo, a odmah treba problem prijaviti saobraćajnoj policiji koji moraju da izvrše uviđaj i naprave zapisnik o nezgodi. Policiji naglasite da u zapisnik stave da je vozilo oštećeno zbog lošeg kolovoza. U međuvremenu, potrebno je slikati vozilo iz više uglova kao i sva oštećenja nastala na vozilu.

Nakon toga, vozilo odvezite kod osiguravača kako bi sačinio zapisnik o oštećenju. Obavezno sačuvajte sve račune iz servisa nakon popravke, kao i od šlep službe (ukoliko ste morali da koritite njihove usluge).

Od svog osiguravajućeg društva preuzmite kopiju policijskog zapisnika. Nakon toga potrebno je podneti zahtev za naknadu štete JP "Putevi Srbije" ili, ukoliko je šteta nastala na području Beograda, u tom slučaju problem prijaviti JP "Putevi Beograda".

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube Moj Beograd

Naime, zahtev za naknadu štete treba poslati u pisanom obliku. U zahtevu je potrebno navesti precizno vreme i mesto gde se dogodila nezgoda, a poželjno je navesti i znos štete koji se potražuje. Zahtev je potrebno svojeručno potpisati, navesti adresu podnosioca i kontakt telefon.

Pored toga, potrebna vam je i sledeća dokumentacija.

Zapisnik o izvršenom uvišaju MUP-a

Zapisnik o opisu i proceni oštećenja ovlašćenog osiguravajućeg društva

Računi o kupljenim delovima ili izvršenim uslugama na otklanjanju štete u skladu sa Zapisnikom o oštećenju vozila ukoliko je izvršena popravka štete

Za vozila uzeta na lizing, neophodno je da korisnik vozila dostavi pismeno ovlašćenje lizing kompanije - vlasnik vozila, za podnošenje zahteva za naknadu štete i naplatu obeštećenja.

Zahtev za naknadu štete, uz navedenu dokumentaciju, predaje se pisarnici JP "Putevi Beograda", Žorža Klemansoa 19 na drugom spratu, radnim danima do 15:30h ili poštom na istu adresu. Ili kontaktirati JP "Putevi Srbije" koji će vam dati dalje instrukcije u zavisnosti od mesta gde se nezgoda dogodila.

Taj zahtev razmatra Komisija za naknadu štete JP "Putevi Beograda", a odluku o likvidaciji štete donosi osiguravač. Podnosilac zahteva biće pisano obavešten o odluci od strane osiguravača. U slučaju da podnosila zahteva nije zadovoljan odlukom, može podneti prigovor osiguravaču.

(Espreso/Jelena M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.