SPOMENIK PALIM BORCIMA NIKOME NIJE BITAN! Svakodnevno sve više propada, a snežni uslovi ga uništavaju (FOTO)
Spomenik, Foto: Zorana Jevtić

tuga

SPOMENIK PALIM BORCIMA NIKOME NIJE BITAN! Svakodnevno sve više propada, a snežni uslovi ga uništavaju (FOTO)

Građani kažu da automobili smetaju i da je nedopustivo da neko uopšte tu prolazi automobilom, ali i da je potrebno da neko to da kontroliše

Objavljeno:

Zapušteni Spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu na platou kod Nebojšine kule nije samo pitanje bahatosti i nemara, već i odnosa prema prošlosti.

Na keju i na šetalištu uvek ima automobila, kao i tragova guma i razrovanih zelenih površina, i to ispred Spomenika.

Nadležni kažu da će prostor oko spomenika uređivati gradsko "Zelenilo", kada počnu radovi na izgradnji Linijskog parka. Ekipa RTS-a priču je snimila pre nekoliko dana, ali ništa se nije promenilo, osim što se sneg otopio.

Na keju u blizini Kule Nebojša uvek ima automobila, pa čak i tamo gde im nije mesto - na šetalištu. Ima i tragova guma i razrovanih zelenih površina, i to ispred Spomenika palim borcima u Prvom svetskom ratu.

1 / 4 Foto: RTS/Printscreen

Građani kažu da automobili smetaju i da je nedopustivo da neko uopšte tu prolazi automobilom, ali i da je potrebno da neko to da kontroliše.

Rampe nema i nekoliko stubova fali, pa vozila bez kontrole nesmetano prolaze. U pismenom odgovoru Sekratarijata za saobraćaj kažu da taj prostor nije u njihovoj nadležnosti.

Kada nema snega vidi se još nešto nedopustivo. Tragovi guma i razrovana zelena površina, i to ispred Spomenika palim borcima u Prvom svetskom ratu.

Neki bi rekli, sveta zemlja na kojoj su se vodile teške bitke Srpske vojske protiv udruženih i daleko moćnijih snaga nemačkih i austrougarskih trupa, u oktobru 1915. godine.

"Na ovom prostoru su ostali posmrtni ostaci brojnih srpskih vojnika, kao i austrougarskih i nemačkih", objašnjava istoričar Nenad Lajbenšperger iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Dodaje da prostor na kojem se nalazi neko spomen obeležje mora da se održava redovno i da bude u dostojanstvenom stanju.

"Ne bi trebalo da postoje kolotrazi kao ovde na travnjacima koji postoje okolo, s obzirom na to da je predviđeno da bude travnata površina i na taj način da se održava. Onda bi tu trebalo zabraniti prolazak motornim vozilima i kamionima koji znaju da prolaze ovuda", kaže Lajbenšperger.

Spomenik spada u red onih od izuzetnog značaja, jer se nalazi u okviru Beogradske tvrđave. Kao takav, u slučaju obnove, u nadležnosti je republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali, kako tvrde iz Zavoda, to ne obuhvata njegovo održavanje.

"Redovno održavanje je na lokalnoj samoupravi ili preduzeću koja lokalna samouprava odredi za to", ističe Nenad Lajbenšperger.

Planovi da se prostor uredi u okviru su priprema za kreiranje Linijskog parka.

Od Gradskog urbaniste Marka Stojčića došla je informacija da bi se sa radovima moglo krenuti već narednog vikenda, a da će prostor oko spomenika uređivati gradsko "Zelenilo".

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.