ZAVRŠEN EKOLOŠKI PROTEST U BEOGRADU: Okončana dvočasovna blokada autoputa kod Gazele
Protesti, Foto: Nikola Anđić

BLOKADA

ZAVRŠEN EKOLOŠKI PROTEST U BEOGRADU: Okončana dvočasovna blokada autoputa kod Gazele

Organizatori su naveli da će bilti blokada i u drugim gradovima: Užice (Ložionički most), Požega/Kosjerić (Pesak), Vrbas i Kula (Kod Sveplanta), most u Šapcu, Vranje (Saborna crkva), ulaz u Gornjačku klisuru (Šetonjski most)

Objavljeno:

Građani okupljeni na poziv ekoloških aktivista završili su dvočasovnu blokadu autoputa kod mosta Gazela u Beogradu pevajući uglas „Rio Tinto – marš iz Srbije“ u znak protesta protiv projekta iskopavanja litijuma kod Loznice. Organizatori su poručili da će se blokade nastaviti kao i da će sledeće subote na ovom mestu biti 10.000 ljudi.

Protesti su završeni i na drugim lokacijama u Srbiji – u Užicu, Preljini, Šapcu, kao i na graničnom prelazu Trbušnica kod Loznice koji je prvi granični prelaz koji je blokiran radi radikalizacije protesta koji se održavaju subotom u brojnim gradovima u Srbiji od novembra prošle godine.

Na kraju protesta u Beogradu, govor je održao Aleksandar Jovanović Ćuta, ekološki aktivista i predsednik pokreta Ekološki ustanak, koji je poručio da sledeći put očekuje 10.000 građana.

– Sledeće subote pozvaćemo na obustavu rada cele Srbije – rekao je Jovanović, zahvaljujući se građanima što su se okupili u velikom broju.

Građani su podržali Ćutin govor pevajući “Rio Tinto – marš iz Srbije!”.

Ekološke organizacije koje su za danas u Srbiji najavile proteste, blokirale su saobraćaj u oba smera na autoputu kod Centra "Sava" u Beogradu. Kako je najavljeno, blokada će potrajati dva sata.

Takođe, nešto posle 13 sati blokirana je raskrsnica kod graničnog prelaza "Trbušnica" kod Loznice.

Kako javlja reporter "Blica", blokiran je i magistralni put kod Preljine, pa je i tu došlo do zastoja u saobraćaju.

Organizatori su naveli da će bilti blokada i u drugim gradovima: Užice (Ložionički most), Požega/Kosjerić (Pesak), Vrbas i Kula (Kod Sveplanta), most u Šapcu, Vranje (Saborna crkva), ulaz u Gornjačku klisuru (Šetonjski most).

Na blokade su pozivali: SEOS, Ekološki ustanak, Akcija, Ekološki front Novi Sad i druge ekološke organizacije.

Zahtevi ovih organizacija su da se sve potpisano sa "Rio Tintom" stavi na javni uvid i da se ukine uredbe Vlade Srbije o prostornom planu za projekat "Jadar".

(Espreso/ Blic/ Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.