ZAVRŠENE BLOKADE PUTEVA! Najavljena RADIKALIZACIJA PROTESTA zbog RIO TINTA
Protest, Foto: Nikola Anđić

blokiran nbg

ZAVRŠENE BLOKADE PUTEVA! Najavljena RADIKALIZACIJA PROTESTA zbog RIO TINTA

Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji

Objavljeno: 14:07h

Savez ekoloških organizacija Srbije organizuje nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji. Iz Ekološkog ustanka, međutim, poručuju da se pre poništavanja svih dozvola, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

14.02 – Blokada auto-puta kod Novog Sada je završena, i građani se razilaze sa te saobraćajnice. Organizatori kažu da su zadovoljni kako je protest protekao.

14.01 – Blokada ispred Sava centra i dalje traje uprkos lošem vremenu iz minuta u minut, građani se sve više okupljaju i kažu da ne veruju u izjave Ane Brnabić da je vlada na dobrom putu da odustane od onog što se dešava sa Rio Tintom.

Kažu i da se sledeće subote može očekivati radikalizacija, protesta o čemu će sutra biti doneta odluka.

Propuštaju se vozila hitne pomoći i vozila sa decom. Za sada je sve mirno i bez incidenata.

Ana Brnabić
foto: Kurir Tv

13.01 – Građani su blokirali i auto-put u Beogradu kod Sava centra. Priikom izlaska građana na saobraćajnicu, došlo je i do incidenta kada je jedan vozač izašao i svog automobila i pokušao fizički da se obračuna sa demonstrantima.

13.00 – Nešto pre 13 časova, između 200 i 300 građana blokiralo je auto-put kod Novog Sada, i u smeru ka Beogradu i u smeru ka Subotici.

Prilikom izlaska građana na auto-put nije bilo nikakvih incidenata.

Protest
foto: Nikola Anđić

Organizotori su najavili da će blokada u Novom Sadu trajati oko sat vremena, pre svega zbog loših vremenskih uslova.

12.41 - Okupljanje na blokadama zakazano je za 13 sati, a spisak lokacija na kojima su najavljeni protesti možete pročitati u posebnoj vesti.

12.21 - Poslanik SNS Bratislav Jugović smatra da bi odluku o poništenju svih dozvola datih Rio Tintu, koju je najavila premijerka, morala da donese Skupština i da bi jednostranim raskidanjem ugovora od strane Vlade Srbije samo odgovaralo ovoj multinacionalnoj kompaniji.

11.33 - Pokret Ekološki ustanak saopštio je, povodom izjave premijerke Brnabić da je Vlada blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji.

"Moramo videti ko je i kad šta potpisao, da bismo znali, ako bude tražena nekakva odšteta, ko će taj ceh i da plati", navodi u saopštenju Ekološki ustanak.

11.27 - Vlada Srbije blizu je odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, potrebno je da se proceni koliki bi bili dugovi države Srbije ukoliko se zabrani otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.