U Beogradu predviđeno 150 stanica javnih bicikala i 100 kilometara biciklističkih staza
Bicikl, Foto: Filip Plavčić

DOBRA VEST

U Beogradu predviđeno 150 stanica javnih bicikala i 100 kilometara biciklističkih staza

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović je dodao da je donošenjem novog plana stvoren novi pravni osnov za postavku stanica i iznajmljivanje

Objavljeno:

Predlog plana mesta za postavljanje stanica za iznajmljivanje javnih bicikala usvojen je danas na sednici Skupštini Grada Beograda.

"Nadam se da smo usvajanjem ovog akta rešili probleme koje smo imali i omogućili njegovu realizaciju", istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je kazao da je Beograd veliki grad kojem je potreban sistem prevoza javnih bicikala. Plan je, kako je precizirao, da u naredne četiri godine u prestonici bude oko 100 kilometara biciklističkih staza, prenosi Beoinfo.

"Planom je predviđeno da se podigne 150 stanica javnih bicikala, dok će ih po stanici biti deset. Odlučeno je da se bicikli ostavljaju i preuzimaju isključivo na stanicama predviđenim za tu namenu. Cilj je da što više promovišemo prevoz biciklom, što smo i prethodno činili postavkom baznih stanica u javnim garažama ili na Adi Ciganliji. Dolaskom partnera sistem bi se dodatno unapredio", istakao Vesić.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović je dodao da je donošenjem novog plana stvoren novi pravni osnov za postavku stanica i iznajmljivanje. Odbornici su usvojili Predlog odluke o izmenama i dopunama Oodluke o naknadama za korišćenje javnih puteva na teritoriji grada Beograda.

"Ovim izmenama su predviđene olakšice za korišćenje javnih puteva. Mikro pravna lica imaće olakšice za 50 odsto na postojeći iznos, a mala pravna lica 70 odsto na postojeći iznos", istakao je Rafailović.

Odbornici su usvojili i Predlog odluke o izmeni Odluke o nekategorisanim putevima. Na taj način se uvodi red u način evidencije nekategorisanih puteva, što je povereno gradskim opštinama na čijoj se teritoriji nalaze. Do kraja sledeće godine opštine imaju obavezu da sačine spiskove nekategorisanih puteva, istakao je Rafailović.

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.