POGLEDAJTE KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA PARKIRALIŠTA U PRESTONICI: Evo koliko će tačno biti parking mesta FOTO GALERIJA

IZGRADNJA SE PPLANIRA NAREDNE GODINE

POGLEDAJTE KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA PARKIRALIŠTA U PRESTONICI: Evo koliko će tačno biti parking mesta FOTO GALERIJA

Grad Beograd sledeće godine gradiće dve podzemne garaže. Jedna će biti u Skerlićevoj ulici do Narodne biblioteke na Vračaru, a druga kod hale "Pinki" u Zemunu

Objavljeno:

Kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, tender za njihovu izgradnju biće raspisan 5. januara. Obe garaže gradiće JKP "Parking servis".

Garaža u Skerlićevoj će imati 350 parking-mesta i biće veoma važna zato što će delom "pokrivati" zdravstvene ustanove koje su sa druge strane, kao i Hram Svetog Save i veliki broj stambenih zgrada i restorana, pišu Novosti.

Podzemno parkiralište u Skerlićevoj nalaziće se uz samu Narodnu biblioteku. Imaće tri podzemna nivoa, a planom je predviđeno da ulaz bude iz Skrelićeve ulice blizu raskrsnice sa Braničevskom. Izlaz će biti bliže Nebojšinoj ulici, kod kuće vajara Đorđa Jovanovića koja je spomenik kulture. Objekat će biti ukopan sa tri poluetaže, imaće 351 parking-mesto, 20 za osobe sa invaliditetom, lift, javni toalet. Površina će biti zatravljena i u potpunosti uklopljena u prostor, baš kako je prema idejnom rešenju zamislio arhitekta Branislav Mitrović.

1 / 7

"Garaža u Zemunu, na platou ispred Hale 'Pinki' imaće 160 parking-mesta, a u blizini su gimnazija i osnovna škola, kao i ovaj sportski centar. Beograd će prvi put od 2005. godine, kada je izgrađena garaža ispred Skupštine grada ući u ovakav projekat", naveo je Vesić.

Garaža kod "Pinkija" verovatno će početi da se gradi na proleće. To će rešiti veliki problem parkiranja u starom jezgru Zemuna, koje odavno kuburi sa slobodnim mestima za ostavljanje vozila. Planom detaljne regulacije predviđene su dve etaže,a zbog blizine vode i problematike samog terena kod "Pinkija", bila su neophodna ispitivanja. Kako je ranije najavljeno iz JKP "Parking servis" buduća podzemna garaža biće pozicionirana paralelno sa halom "Pinki" i od prizemlja biće udaljena oko devet metara. Na jednom delu budućeg ukopanog parkinga biće zeleni krov, dok će na drugoj strani biti pešački plato ispred ulaza u dvoranu.

Javne garaže

U planu je i gradnja garaža u Fruškogorskoj i Vlajkovićevoj za sledeću godinu. Podsećamo, Grad je 2019. potpisao ugovor o koncesiji o izgradnji četiri podzemne garaže sa CSI PARKING INVESTMENT d.o.o. Osim garaže u Vlajkovićevoj, u sklopu ugovora planirana je gradnja garaže u Fruškogorskoj u na Trgu repyblike. Izgradnja garaže na Studentskom trgu još je pod znakom pitanja. Plan je bio da se u četiri podzemna objekta uloži 50 miliona evra.

Planovi za Vlajkovićevu

Buduća garaža u Vlajkovićevoj imaće četiri podzemne etaže, kapaciteta 284 parking-mesta. Ulaz će biti u Vlajkovićevoj i izlaz u Kosovskoj ulici, a ceo plato, odnosno krov garaže biće ponovo ozelenjen. Garaža u Fruškogorskoj biće ispod zelene površine na čijem se centralnom delu nalazi Obelisk nesvrstanih. Planirana je izgradnja pet podzemnih etaža, organizovanih u deset polunivoa. Kapacitet garaže je 384 parking-mesta, ukupne površine 13.412 metara kvadratnih. I njen krov biće dodatno ozelenjen i uređen.

Taurunum

Pretpostavlja se da se na mestu ispred "Pinkija" nalaze ostaci antičkog Taurunuma. Arheološki slojevi su na dubini od oko pet metara od površine terena. Zato će sve intervencije biti rađene u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.