USVOJENO SEDAM INICIJATIVA ZA PROMENU NAZIVA ULICA U BEOGRADU! Pogledajte u čiju sve čast
Naziv Ulice, Foto: Printscreen/tvitter/NikolaĆirić

promena

USVOJENO SEDAM INICIJATIVA ZA PROMENU NAZIVA ULICA U BEOGRADU! Pogledajte u čiju sve čast

Konačnu odluku o imenovanju ulica doneće odbornici Skupštine grada na sednici koja je zakazana za sledeću nedelju

Objavljeno:

Knjeginja Julija Obrenović, knez Stracimir, majori Aleksandar Mišić i Ivan Ivo Fregl, francuski doktor Anri Žame, književnik Vladan Desnica i američki diplomata Džordž Kenan dobiće svoje ulice u Beogradu.

Ove inicijative usvojene su na jučerašnjoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Beograda.

Kako je obrazloženo, Komisija želi da održi kontinuitet u očuvanju sećanja na ličnosti koje su svojim značajnim istorijskim i kulturološkim momentom uticale na razvoj jednog društva u nekoj epohi i čiji rad, hrabrost i znanje su prožeti i kroz današnje vreme.

Građanin Nebojša Marjanović i gradonačelnik Čačka Milun Todorović podneli su inicijativu da se u prestonici imenuje Ulica kneginja Julije, supruge kneza Mihaila, kao i kneza Stracimira, vladara i brata Stefana Nemanje.

Takođe, Komisija je usvojila inicijative Bojana Dimitrijevića sa Instituta za savremenu istoriju da ulice u glavnom gradu dobiju i majori Ivan Ivo Fregl i Aleksandar Mišić, sin vojvode Živojina Mišića.

- Aleksandar Mišić bio je major srpske i jugoslovenske vojske, učesnik Balkanskog i Prvog svetskog rata, zatim i pokreta otpora nemačkom okupatoru, koji je organizovao pukovnik Draža Mihailović - stoji u inicijativi.

Podržan je i zahtev pisca Gorana Milašinovića da se imenuje ulica po francuskom doktoru Anriju Žameu, kao i inicijativa v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije da se na isti način odužimo književniku Vladanu Desnici.

Konačnu odluku o imenovanju ulica doneće odbornici Skupštine grada na sednici koja je zakazana za sledeću nedelju.

SEĆANJE NA AMBASADORA KENANA

Komisija je usvojila i inicijativu Dragana Bisenića da Beograd ubuduće ima Ulicu DŽordža Kenana, američkog diplomate, politikologa i istoričara, osnivača Kenan instituta i ambasadora SAD u Jugoslaviji od 1961. do 1963. godine.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.