JKP ZELENILO BEOGRAD: Kupujte JELKE sa BUSENOM, posle PRAZNIKA ih možete posaditi u DVORIŠTU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

jelke

JKP ZELENILO BEOGRAD: Kupujte JELKE sa BUSENOM, posle PRAZNIKA ih možete posaditi u DVORIŠTU!

Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima i to kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni

Objavljeno:

JКP "Zelenilo-Beograd" apelovalo je danas da građani kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara.

Posle praznika sugradjani jelku mogu da posade u svojim dvorištima, ali pažljivo treba da odaberu mesto za sadnju, ne suviše blizu objekta ili nadzemnih intalacija, jer će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, navedeno je u saopštenju.

Na ovaj način produžava se život četinara, ali istovremeno svaki pojedinac koji zasadi stablo posle praznika, utiče na povećanje broja stabala u gradu, naveli su iz "Zelenila".

Istaknuto je i da prilikom kićenja jelke treba voditi računa o ukrašavanju njenog vrha, kako se ne bi polomio ili oštetio.

Objašnjeno je da je jedan od načina da se sačuva vrh da se uz vrh postavi neki štapić ili olovka, pa tek onda ukras.

Jelku takodje ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina, a kako bi se jelka što bolje održala u sobnim uslovima, tokom praznika potrebno je da se po mogućstvu redovno orošava, odnosno prska vodom i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, kao i da se održava umerena vlažnost supstrata, navedeno je u saopštenju.

Кada prođu praznici, drvo ne treba da se odmah iznosi napolje na mesto sadnje, već je, objašnjeno je, potrebno da se obezbedi period prilagodjavanja.

Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima i to kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa, saopštilo je "Zelenilo-Beograd".

Bonus video:

REDAKCIJA 06.12.2021. 3. DEO
48:40

REDAKCIJA 06.12.2021. 3. DEO

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media