CRNE TAČKE U SAOBRAĆAJU: U Beogradu ih ima 9, a na ovim lokacijama PEŠACI najčešće STRADAJU
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

UŽASNO

CRNE TAČKE U SAOBRAĆAJU: U Beogradu ih ima 9, a na ovim lokacijama PEŠACI najčešće STRADAJU

Ako bismo Grad Novi Sad uporedili sa Beogradom, prestonica ima gotovo 4,4 puta više žrtava - 92

Objavljeno: 23:59h

Novi Sad, Zemun, Smederevo, Čukarica i Kraljevo najcrnje su srpske opštine po broju poginulih u saobraćaju, a Čukarica je istovremeno i najgora beogradska opština kada je u pitanju broj stradalih pešaka.

Prošle godine smo po prvi put imali manje od 500 žrtava u saobraćaju, ali onaj ko je smrt izbegao jer je ispoštovao saobraćajni propis, teško da može da zamisli kako je porodici onoga ko je zbog tuđe ili sopstvene greške stradao.

Nažalost, među poginulima ima mnogo pešaka - od ukupno 492 žrtve tokom prošle godine pešaci su činili 127 ili 26 posto. Na prvom mestu su bili vozači (280), a na trećem putnici (82), piše Telegraf.

Novi Sad, najveća opština u zemlji i naš drugi po veličini grad sa kompleksnom mrežom saobraćajnica podneo je i najveći danak - 21 žrtvu. Slede ga znatno manje opštine: Zemun, Smederevo i Čukarica, koje imaju po 15 žrtava i Kraljevo sa 14 poginulih.

Ako bismo Grad Novi Sad uporedili sa Beogradom, prestonica ima gotovo 4,4 puta više žrtava - 92.

Međutim, ono što posebno zabrinjava u Gradu Beogradu jeste činjenica da je na teritoriji Čukarice udeo poginulih pešaka čak 40 posto - od 15 poginuluh šestoro čine pešaci. U Zemunu je takođe značajan broj poginulih pešaka - 4.

Pešaci su značajno ugrožena kategorija, budući da nemaju nikakvu zaštitu, što pokazuje podatak da u slučaju smrtnog ishoda u čak 47 posto slučajeva stradaju na licu mesta.

- Svetska zdravstvena organizacija je proglasila pešake, bicikliste i vozače i putnike na mopedima i motociklima ranjivim kategorijama učesnika u saobraćaju, s obzirom na povećanu verovatnoću da budu ozbiljno povređeni ukoliko dođe do saobraćajne nezgode, u odnosu na vozače i putnike u putničkim automobilima, autobusima, teretnim vozilima i drugim kategorijama motornih vozila. U Republici Srbiji ranjive kategorije učesnika u saobraćaju čine čak 45% poginulih lica - kazali su u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

U putničkom automobilu prošle godine stradalo je 219 ljudi, na motoru 45, a na biciklu čak 41. Ugroženi su i traktoristi - stradalo je njih 25. U teretnom vozilu život je izgubilo 10 osoba, na mopedu 7, a u autobusu 5.

Beogradske crne tačke u saobraćaju:

Agencija za bezbednost saobraća izdvojila je sledećih devet crnih tačaka saobraćaja u Beogradu.

- Obrenovački drum i Svetolika Lazarevića Laze (Čukarica),

- Obrenovački drum i Bore Stankovića Makiš (Čukarica),

- Bulevar oslobođenja – čak dve lokacije (Vračar),

- Bulevar oslobođenja, Tiršova, Nebojšina i Krušedolska (Vračar),

- Tošin bunar, Dr Žorža Matea i Bulevar Zorana Đinđića (Novi Beograd),

- Trgovačka, Ace Joksimovića i Ilije Đuričića (Čukarica),

- Mileševska i Radoslava Grujića (Vračar),

- Bulevar kralja Aleksandra, Tršćanska i Pop Stojanova (Zvezdara) i

- Karađorđeva i Zemunski put (Savski venac).

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.