"RATKO MLADIĆ JE NARODNI HEROJ, A NE OVI"! Ponovo oskrnavljena grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu (FOTO)
Ponovo oskrnavljena grobnica narodnih heroja, Foto: Printscreen Tviter / AntifaVjesnik

INCIDENT

"RATKO MLADIĆ JE NARODNI HEROJ, A NE OVI"! Ponovo oskrnavljena grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu (FOTO)

Ovaj grafit usledio je nakon protesta i incidenta između desničara i liberala

Objavljeno: 14:14h

Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu u Beogradu ponovo je išarana. Ovoga puta je spomenik obojen u crveno u noći 29. novembra, na nekadašnji državni praznik Dan republike.

"Ratko Mladić je narodni heroj, a ne ovi", ispisano je grafitom na spomeniku u čast antinacističkim borcima iz Drugog svetskog rata i nacionalnim herojima iz vremena Jugoslavije.

Ovaj grafit usledio je nakon protesta i incidenta između desničara i liberala, zbog Mladićevog murala u drugom delu grada, navodi se na Tanjugu.

SKOJ je osudio incident

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) najoštrije protestuje protiv sinoć počinjenog skaradnog skrnavljenja Grobnice narodnih heroja na Kalemegdanu u Beogradu, od strane ultradesničarskih ekstremista.

Tom prilikom su oštečene biste narodnih heroja sahranjenih na tom mestu i ispisan grafit „Ratko Mladić je narodni heroj a ne ovi“. Naš omladinski Savez sa gnušanjem osuđuje sramni čin ultradesničarskih ekstremista. Oni ne samo da su bezumni i primitivni vandali već ništa ne znaju o Ratku Mladiću, u koga se kunu, pa tako ni to da je on bio poštovalac partizanskog oslobodilačkog pokreta u Drugom svetskom ratu i da nikada nije rekao nijednu ružnu reč protiv heroja sahranjenih na Kalemegdanu.

SKOJ podseća da ovo nije prvi napad na Grobnicu narodnih heroja u Beogradu. Prošle godine je oskrnavljena u više navrata od strane ultradesničarskih ekstremista predvođenih američkim neonacistom Robertom Rundom, koji je u međuvremenu proteran iz Srbije. Naš omladinski Savez je tada od rukovodstva Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ zahtevao postavljanje kamera i obezbeđenja kojim bi se zaštitio taj spomenik. I pored toga na tom planu nije urađeno ništa te SKOJ ocenjuje da je objektivni krivac za skrnavljenje Grobnice narodnih heroja rukovodstvo tog preduzeća, navodi se u saopštenju.

Grobnica narodnih heroja
foto: Printscreen Tviter / AntifaVjesnik

Indolentni odnos nadležnih prema nedelima ultradesničarskih ekstremista ohrabruje te besprizorne vandale da nastave sa skrnavljenjem i izražavanjem govora mržnje. Direktna posledica te indolentnosti su nedavno uništenje murala posvećenog Branku Črncu Tusti, preminulom pevaču pank benda KUD Idijoti iz Pule, pokušaj onesposobljavanja vrata i grafiti mržnje na sedištu Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i SKOJ u Beogradu i sada ruženje Grobnice narodnih heroja.

SKOJ od nadležnih u Javnom preduzeću „Beogradska tvrđava“ zahteva da uvredljivi grafit sa Grobnice narodnih heroja bude odmah uklonjen. Takođe, tražimo da na tom mestu bude postavljen čuvar dok se, po hitnom postupku, tu ne postave kamere kako bi se sprečili novi vandalski činovi.

SKOJ od Ministarstva unutrašnjih poslova zahteva da njegovi pripadnici odmah pronađu i procesuiraju odgovorne za skrnavljenje Grobnice narodnih heroja u Beogradu. Ukoliko do toga ne dođe a napadi na taj spomenik se nastave, SKOJ će biti prinuđen da pozove antifašističku javnost da se organizuje i sama ga zaštiti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.