OTKRIVENO KO JE NALOŽIO UKLANJANJE MURALA RATKU MLADIĆU: Oglasila se upravnica zgrade u Njegoševoj
Mural, Foto: Ana Paunković

reagovala nadležna inspekcija

OTKRIVENO KO JE NALOŽIO UKLANJANJE MURALA RATKU MLADIĆU: Oglasila se upravnica zgrade u Njegoševoj

Stanarima pomenute zgrade ponuđena je mogućnost da o trošku stambene zajednice prekreče mural, ili ukoliko se ogluše o rešenje inspekcijskog nadzora, po službenoj dužnosti opština okreči fasadu o trošku stanara

Objavljeno: 12:48h

Agonija koja se juče dešavala u na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, a u vezi sa muralom Ratka Mladića oslikanog na jednoj stambednoj zgradi, dobila je svoj epilog. Telegraf.rs piše, nadležna inspekcija naložila je uklanjanje murala.

Mural Ratka Mladića
foto: Ana Paunković

Naime, stanarima pomenute zgrade ponuđena je mogućnost da o trošku stambene zajednice prekreče mural, ili ukoliko se ogluše o rešenje inspekcijskog nadzora, po službenoj dužnosti opština okreči fasadu o trošku stanara.

Kako nam objašnjava upravnica zgrade, inspekcijski nalog je izdat i stanari se zapravo u ovom slučaju ne pitaju mnogo.

- Bila je zakazana sednica, stanari se nisu okupili, ali mi smo svakako dobili nalog od inspekcije da uklonimo mural, pa se tu stanari puno i ne pitaju. Majstori nisu hteli da uklone grafit. Mi smo kontaktirali onda i nevladine organizacije i sve se završilo kako se završilo - objašnjava ona za Telegraf.

Mural Ratka Mladića
foto: Ana Paunković

Podsećamo, u utorak uveče je kordon policije blokirao Njegoševu ulicu i sve prilaze muralu Ratka Mladića u nameri da zaustavi aktiviste, građane, predstavnike NVO, ali i članove stranaka, koji su došli da podrže aktivistkinju i nekadašnju poslanicu Aidu Ćorović da priđu muralu. Sinoćnji protest je završen bez većih incidenata, ali kako je najavljeno nastaviće se i narednih dana.

Ranije je policija u civilu privela Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural. Ona je pre 19 sati puštena iz policije.

Podsetimo, mural sa likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, osuđenog u Hagu na doživotni zatvor, oslikan je letos na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića.

Privedeno šest osoba

Pripadnici policije priveli su juče šest osoba zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja, a povodom uklanjanja murala Ratka Mladića na Vračaru.

Privedeni su J. A, A. Ć. i još jedna osoba, koje su dale podršku Inicijativi mladih za ljudska prava, kao i navijači Partizana D. K, L. M. kod kojih su pretresom pronađeni nož i dva biber spreja, i Đ. P, navodi se u saopštenju MUP-a.

Mural Ratka Mladića
foto: Ana Paunković

Policija u civilu privela je i aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića. Ćorović u ubrzo i puštena iz policije.

Podsećamo, ranije je MUP saopštio da nije dao dozvolu nevladinoj organizaciji Inicijativa mladih za ljudska prava da 9. novembra 2021. godine održi javno okupljanje radi uklanjanja murala posvećenog generalu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Neće biti dozvoljeno nijedno drugo okupljanje tog dana u Njagoševoj, jer postoji opasnost od ugrožavanja bezbednosti građana i narušavanja javnog reda i mira, saopšteno je tada iz MUP- a.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.