Radojičić: Beograd pomaže parovima sa sekundarnim sterilitetom
Zoran Radojičić, Foto: Beoinfo

pažnja

Radojičić: Beograd pomaže parovima sa sekundarnim sterilitetom

Prema njegovim rečima, prvih 60 parova je moralo da zadovolji uslove

Objavljeno:

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić potvrdio je u izjavi za RTS da je 60 parova ispunilo uslove na javnom pozivu Grada Beograda za ostvarivanje prava na finansiranje troškova postupka biomedicinski potpomognute oplodnje, te da će ovi parovi dobiti priliku da se po drugi put ostvare kao roditelji.

Gradonačelnik je danas održao sastanak sa predstavnicima dve najrenomiranije ginekološke klinike u kojima će se sprovoditi procedure vantelesne oplodnje parova sa sekundarnim sterilitetom.

– U pitanju su Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i GAK „Narodni front“, a sastanku su prisustvovali profesori Vasiljević i Stefanović, doktorka Ana Jeremić, kao i sekretarka Sekretarijata za zdravstvo Grada Beograda Vera Dražić.

Tema razgovora bio je način na koji lokalna samouprava daje svoj doprinos kako bi parovi koji imaju problem sekundarnog steriliteta mogli da ga reše i ponovo postanu roditelji. Danas smo dogovorili da nakon završetka tekućeg konkursa, na kojem je 60 parova ispunilo propisane uslove, i za šta će biti utrošeno oko 19 miliona dinara, 11 miliona dinara bude utrošeno za proces vantelesne oplodnje još 40 parova sa sekundarnim sterilitetom, za koje ćemo raspisati novi javni poziv. Razgovarali smo o dodatnom prilagođavanju kriterijuma, odnosno njihovom ublažavanju, kako bi još više parova dobilo svoju novu šansu – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, prvih 60 parova je moralo da zadovolji uslove da majka bude mlađa od 42 godine, kao i da je prošlo četiri godine od rođenja prvog deteta.

– Sekundarni sterilitet je problem sa kojim se suočava manji broj parova, ali i oni zaslužuju da im pomognemo. Kriterijumi su sada korigovani i moći će da konkurišu parovi gde je majka mlađa od 45 godina, dok se period od rođenja prvog deteta skraćuje na dve godine. Parovi koji su zadovoljili uslove prethodnog javnog konkursa, njih 60, uskoro će potpisati ugovore i obaviti naredne korake prema procedurama koju odrede njihovi lekari. Posle toga biće raspisan novi javni poziv, kako bi što više parova dobilo pomoć. U 2020. godini ukupno 128 parova je dobilo šansu konkursu da se po drugi put ostvare kao roditelji, a 118 parova je do sada završilo kompletnu proceduru. Rezultat je uspešna trudnoća u 10 slučajeva, a četiri bebe su već rođene. Procenti su karakteristični za parove koji su već imali dosta pokušaja – dodao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je istakao da su konkurs i sve pomenute procedure u skladu sa odgovornom demografskom politikom Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja.

– Takođe, kroz programe RFZO-a veliki broj parova dobija mogućnost novih pokušaja vantelesne oplodnje. Grad Beograd kao lokalna samouprava želi da se ponaša odgovorno i razume situaciju u kojoj se nalaze parovi sa problemom steriliteta. Veoma sam srećan zbog ove inicijative i njenih dobrih rezultata – zaključio je Radojičić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.