SINIŠA MALI NA POTPISIVANJU SPORAZUMA O IZGRADNJI METROA: "Početak radova na Makiškom polju 22. novembar" (VIDEO)
Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

pažnja

SINIŠA MALI NA POTPISIVANJU SPORAZUMA O IZGRADNJI METROA: "Početak radova na Makiškom polju 22. novembar" (VIDEO)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obratio se prisutnima

Objavljeno: 14:56h

Ugovorni sporazum za Projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa u Makiškom polju potpisan je danas u Beogradu.

Potpisivanju su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Nakon potpisivanja sporazuma, prisutnima je prikazan kratak film o izgradnji metroa, koji je od velikog značaja za građane prestonice.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obratio se prisutnima.

- Danas se u Beogradu desila istorija, ovaj projekat čekamo 51 godinu. Danas posebno treba da zahvalimo predsedniku Vučiću, trebalo je izdvojiti 4, 6 milijardi evra za izgradnju prve dve linije metroa. Hvala i ministrima Malom i Momiroviću. Sve naše prigradske opštine biće povezane sa gradom modernom gradskom železnicom - rekao je Vesić. - Danas je veliki dan za Beograd i Srbiju. Reč je o ozbiljnom radu u svakom smislu. Ovakvi projekti jako su teški i skupi. Jedan grad veličine kao što je Beograd ne može da se razvija bez metroa. Ovaj projekat radimo za naše građane, za našu privredu. Uveren sam da za nekoliko dana krećemo ozbiljne radove - kazao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Jang Fan, predstavnik kompanije Pauerčajna, zahvalio se na poverenju datom kompaniji.

- Danas smo uspešno potpisali ugovor. Ovaj projekat je od velikog značaja. Mislim da ćete svi dati podršku - kazao je Fan. - Potpisivanjem današnjeg ugovora zvanično počinjemo sa izgradnjom prve linije metroa, 22. novembra na Makiškom polju videćete mašine, kreću radovi - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

- Polako ali sigurno grad Beograd se okreće ka šinskom sistemu, da rešimo saobraćajne guževe. Beograd će biti savremena metropola, sa tri linije metroa - kazao je Mali.

- Početak radova na Makiškom polju je 22. novembar, ono što nas dalje očekuje je potpisivanje ugovora za izgradnju depoa, februara meseca 2022. U martu 2022. potpisivanje ugovora za izgradnju saobraćajnica, u junu potpisivanje ugovora za izgradnju stanica i tunela, u novmbru počinje izgradnja depoa. U februaru 2026. nabavka vozova i testiranja. završetak prva linije metroa biće 2028. godine. Godine 2024. krenućemo u realizaciju druge linije metro, a 2030. završetak druge linije - kazao je Mali.

- Vlada Srbije obezbedila je sav potreban novac za izgradnju. Spremni smo da investiramo u važne projekte. Da nije predsednika Vučića, ne bismo ni danas bili ovde. Za ovaj istorijski poduhvat želim da mu se ovom prilikom zahvalim. Stvaramo istoriju, ne po prvi put, ali jako sam ponosan - dodao je Mali.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.