UGAŠENE SU 24 VELIKE KOTLARNICE: Nikodijević obišao školu u Surčinu na Svetski dan čistog vazduha
Nikola Nikodijević, Foto: Sekretarijat za informisanje

odlično

UGAŠENE SU 24 VELIKE KOTLARNICE: Nikodijević obišao školu u Surčinu na Svetski dan čistog vazduha

Prema njegovim rečima, Surčin je jedna od opština koja se najbrže razvija u čitavoj Srbiji

Objavljeno:

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević obišao je danas, na Svetski dan čistog vazduha, OŠ „Vuk Karadžić” u Surčinu, koja je nedavno priključena na sistem daljinskog grejanja i više neće koristiti kotlove na mazut.

Obilasku su prisustvovali sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, predsednik opštine Surčin Stevan Šuša, podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević.

1 / 3 Foto: Sekretarijat za informisanje

Nikodijević je čestitao Svetski dan čistog vazduha svim ljudima koji daju doprinos zaštiti životne sredine.

– Grad Beograd ima usvojen Plan kvaliteta vazduha, koji između ostalog predviđa i gašenje individualnih kotlarnica, nasleđenih iz prethodnog perioda, a koje su služile za grejanje velikih objekata i javnih ustanova. Ovo je 24. velika kotlarnica koja je u prethodnim godinama ugašena na teritoriji grada Beograda. Projekat daljeg gašenja ovakvih kotlarnica je naravno i dalje aktuelan, pre svega u osnovnim školama i predškolskim ustanovama. Do kraja godine, u opštini Surčin, biće ugašene kotlarnice u osnovnim školama u naseljima Bečmen i Progar i nakon toga u ovoj opštini neće postojati nijedna škola koja se greje na ekološki neprihvatljiva goriva – rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, Surčin je jedna od opština koja se najbrže razvija u čitavoj Srbiji.

– To nije slučajno i događa se pre svega zahvaljujući sposobnim i posvećenim ljudima na čelu sa predsednikom opštine Stevanom Šušom. Raduje nas što Surčin u narednom periodu očekuju brojne velike investicije. Najveći infrastrukturni projekti u Gradu Beogradu „vezani” su za opštinu Surčin - rekonstrukcija Aerodroma „Nikola Tesla”, izgradnja fabrike vakcina, kao i izgradnja Nacionalnog stadiona i čitavog kompleksa „Stadion city”. To će biti novo mesto okupljanja ljudi, koji će imati na raspolaganju veliki broj sadržaja. Beograd će se u budućnosti razvijati i u pravcu Surčina i ova opština će iz godine u godinu biti sve atraktivnija za život. Da bismo izašli u susret svim potrebama stanovništva, gde pre svega mislim na infrastrukturu. Planirano je proširenje mreže Bg voza, a koje će obuhvatiti opštine Surčin i Obrenovac. Na taj način imaćemo mnogo bolju saobraćajnu vezu Surčina i ostatka Beograda – dodao je Nikodijević.

On je istakao da građani to prepoznaju i da o tome svedoči podatak da je u opštini Surčin u prethodnoj godini rođeno najviše beba i sklopljeno najviše brakova.

– To znači da je kvalitet života na dosta visokom nivou i da mladi ostaju da žive u Surčinu. Dalji nastavak razvitka ove opštine uslovile su i migracije ka Surčinu i povećanje broja stanovnika. Sve to mora da prati razvoj komunalne infrastrukture i uređenost – rekao je Nikodijević.

Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević podsetila je da se OŠ „Vuk Karadžić” do nedavno grejala na mazut.

– Gašenje individualnih kotlarnica je jedna od aktivnosti Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Nisu u pitanju samo osnovne škole i predškolske ustanove, već i druge javne ustanove poput SRC „Tašmajdan”. Do kraja godine Grad Beograd će obezbediti potrebna sredstva za gašenje kotlarnice JKP „Zelenilo Beograd”. Takođe, oformljena je Radna grupa koja početkom svake godine podnosi izveštaj gradskim odbornicima, a samim tim i građanima, kako bi se utvrdilo tačno stanje i predstavili rezultati – rekla je Ivana Vilotijević. Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša zahvalio je Gradu Beogradu i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, koji su, kako je rekao, obezbedili novac za realizaciju ovog projekta.

– Radovi na gašenju kotlarnice u OŠ „Dušan Vukasović Diogen” u Bečmenu su uveliko u toku i nalaze se u završnoj fazi, dok školu u naselju Progar do toga deli još odabir izvođača i potpisivanje ugovora. U našoj opštini postoji oko 300 kilometara gasne mreže i već je između 1.800 i 2.000 domaćinstava priključeno na gas – rekao je Šuša.

Direktor OŠ „Vuk Karadžić” Dragojle Sekulić naglasio je da će promena energenta i načina grejanja obezbediti čistiji vazduh u neposrednoj blizini škole, dok će grejanje biti mnogo bolje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.