OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA U PRVOM SVETSKOM RATU! Vesić i Mladenović položili vence
Goran Vesić, Foto: Sekretarijat za informisanje

sećanje na žrtve

OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA U PRVOM SVETSKOM RATU! Vesić i Mladenović položili vence

Kako je rekao, u Prvom svetskom ratu izgubili smo 1,3 miliona stanovnika, od čega je 50 odsto muškog stanovništva i oko 30 procenata ukupnog stanovništva

Objavljeno:

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i pomoćnik gragonačelnika Andreja Mladenović položili su danas venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda 1915. godine na Novom groblju povodom Dana oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.

Vesić je rekao da je danas veliki dan za istoriju Beograda, te da ga se sa ponosom sećamo. On je podsetio da je na današnji dan pre 103 godine oslobođen Beograd u Prvom svetskom ratu, kao i da je u tom ratu Beograd bio dva puta pod okupacijom, 15 dana u decembru 1914. i od oktobra 1915. do novembra 1918. godine.

1 / 4 Foto: Sekretarijat za informisanje

– Taj period je bio jedan od najtežih u istoriji Beograda, jer okupator nije samo fizički okupirao grad, već je sprovodio politiku uništavanja svega što ima veze sa srpskim kulturnim identitetom. Tako je prvih dana po okupaciji 1915. zabranjena ćirilica i urađene su i mnoge druge stvari sa ciljem da potpuno izbrišu naš nacionalni kulturni identitet. Elitne jedinice srpske vojske, Drinska, Dunavska i Morvska divizija, 1. novembra 1918. godine su ušle u Beograd pod komandom generala Petra Bojovića i tako je grad postao slobodan – naveo je Vesić.

Kako je rekao, u Prvom svetskom ratu izgubili smo 1,3 miliona stanovnika, od čega je 50 odsto muškog stanovništva i oko 30 procenata ukupnog stanovništva. Nijedna država u svetu, a od naših saveznica u Prvom svetskom ratu, kao i oni koji su se borili na drugoj strani, nisu izgubili procentualno toliko stanovnika, rekao je Vesić i dodao da je to bio veliki demografski udarac za naš narod, od kojeg se i danas oporavljamo.

– Zato smo zaslužili da slavimo ponosno pobedu u Prvom svetskom ratu jer smo se tada borili ne samo za pobedu, već i za fizički opstanak. S obzirom na to da nas je napala moćna austrougarska carevina sa idejom da potpuno nestane naš narod. Znamo da su u Mačvi 1914. godine ubijana čitava sela, žene i deca, prvi put je jedna vojska u Prvom svetskom ratu imala ideju da zatre postojanje jednog naroda. Tako da smo se bukvalno borili za fizički opstanak. Sa ponosom se sećamo naše pobede u Prvom svetskom ratu jer je to značilo da je naš narod uspeo da preživi, da sruši veliku i moćnu carevinu i obezbedi sebi fizički opstanak – naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, Beograd će prihvatiti inicijativu predsednika jedne opozicione stranke Miloša Jovanovića, tako da će u narednom periodu biti raspiran konkurs za podizanje spomenika Petru Bojoviću u parku Vojvode Bojovića na Vračaru. Tamo, dodao je, postoji bista Petru Bojoviću, ali je on kao oslobodilac Beograda zaslužio mnogo više i dobiće spomenik na Vračaru. Tako ćemo, nadam se, neke nove generacije naučiti o onome što se dešavalo u Prvom svetskom ratu.

Vesić je izrazio zadovoljstvo što je danas u beogradskim školama čitan Proglas grada Beograda gde su đaci mogli da čuju i nauče šta se desilo u Prvom svetskom ratu i koliko je velika pobeda našeg naroda bila. Vence su položili i ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri, ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksadar Bocan Harčenko, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, SUBNOR-a i diplomatskog kora. Verski obred služio je vladika Stefan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.