SOLIDAN ODZIV, MORALO BI BOLJE! Posetili smo VAKCINALNI PUNKT NA EKONOMSKOM FAKULTETU, lekar nam je otkrio DETALJE
Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić, Foto: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu/Espreso

STUDENTI SE I DALJE "ŠTEDE"

SOLIDAN ODZIV, MORALO BI BOLJE! Posetili smo VAKCINALNI PUNKT NA EKONOMSKOM FAKULTETU, lekar nam je otkrio DETALJE

- Studenti dolaze sa raznim problemima, od zapušenosti nosa, bolova u grlu, temperature, kašlja, i od toga jedna četvrtina bude pozitivna na virus, priča lekar za Espreso

Objavljeno:

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 27-28.10.2021. otvoren je punkt za vakcinaciju studenata svih fakulteta i nastavnog osoblja Univerziteta u Beogradu u periodu od 10-16 časova.

U želji da približi značaj vakcinacije Ekonomski fakultet organizovao je više online predavanja, na kojima je govorila dr Ana Banko. Pojasnila je studentima da je vakcina bezbedna, efikasna i nema dokaza da izaziva negativne posledice po reproduktivno zdravlje.

Juče je dvodnevni punkt za vakcinisanje posetio i rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić. On je istakao da je kampanja vakcinacije pokrenuta u želji da se studenti motivišu i ohrabre kako bi pristupili vakcinaciji.

Ekonomski fakultet, Vakcinacija
foto: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu

"Želim da se zahvalim dekanici Žaklini Stojanović i upravi Ekonomskog fakulteta što su izvojili prostorije za vakcinaciju tokom naredna dva dana. U prva tri sata vakcinisalo se 20 studenata i nadam se da će do kraja današnjeg dana i sutra biti dosta studenata koji će se vakcinisati, a sve u cilju poboljšanja epidemiološke situacije. Nadam se da će studenti postati svesni da je to važno kako bi u narednom semestru, ako bude bolja situacija, postojala mogućnost da se vratimo normalnoj nastavi“ rekao je Đokić.

U ovom trenutku svi fakulteti imaju organizovanu nastavu u odnosu na mogućnosti kojima raspolažu i oblike nastave koje imaju.

Rektor Đokić je dodao da ukoliko se veći broj studenata vakciniše ima potencijala da se normalizuje nastava na fakultetima.

Ekonomski fakultet, Vakcinacija
foto: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu

Dekanica Žaklina Stojanović istakla je: ,,Naš punkt je otvoren za sve studente i nastavno osoblje Univerziteta u Beogradu koji žele da dođu da se vakcinišu tokom ova dva dana. Želja je da se vratimo normalnim uslovima rada na fakultetu kao i naše kolege širom sveta koji već nastavu održavaju u učionicama. Naš zadatak akademske zajednice je da doprinesemo većoj vakcinaciji kako bi se vratili normalnom životu i radu“.

Ekonomski fakultet, Vakcinacija
foto: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu

Ekonomski fakultet u Beogradu realizuje nastavu po kombinovanom modelu studija za prvu i drugu godinu, a treća i četvrta godina bi trebalo da se vrate na fakultet od 1. novembra. Ova akcija vakcinacije ima je za cilj poboljšanje epidemiološke situacije.

Doktor Arsen Amalović iz Studentske poliklinike govorio je za portal Espreso.

Doktor Arsen Amalović
Doktor Arsen Amalović foto: Espre

Kakav je odziv studenata na vakcinaciju?

- Obzirom da smo juče postavili punkt, bila je i konferencija na Ekonomskom fakultetu i odziv je solidan, ali bi trebalo da bude dosta bolji. Prema podacima čak 70 procenata studenata još nije vakcinisano što je ipak nezanemarljiv broj, to je ipak ozbiljan broj s obzirom na ogroman broj zaraženih koji se javljaju najčešće zbog toga što nisu dobili vakcinu. Studenti dolaze sa raznim problemima, od zapušenosti nosa, bolova u grlu, temperature, kašlja, i od toga jedna četvrtina bude pozitivna na virus.

Koji je izbor vakcina u Studentskoj poliklinici?

- Raspolažemo sa Sinofarm vakcinom koja može odmah da se primi i Fajzer koje se zakazuju.

Da li je u planu postavljanje punkta za vakcinaciju i u drugim fakultetima?

- Bili smo na Pravnom, Farmaceutskom i sada smo na Ekonomskom. Mislim da je u planu, ali ne znamo tačno koji fakultet je sledeći.

Da li ste i kolike rezultate postigli obilaskom fakulteta?

- Svakako se nešto postiglo, ali to je ipak nedovoljno koliko bi trebalo da bude.

Za kraj, doktor Amalović imao je bitnu poruku

- Ljudi treba malo da pročitaju o ćelijama i osnovnim stvarima da bi manje slušali antivaksere i da treba u svakom slučaju da se vakcinišu, jer vakcina je spas i za njih, za njihove porodice, za celu okolinu.

Jovan Jevtić, student Ekonomskog fakulteta, otkrio nam je koju vakcinu je primio, a poslao je i važnu poruku.

- Mislim da mi mladi treba da se vakcinišemo, zato što dosta cirkulišemo. Ja sam primio Fajzer i preporučujem svima da prime vakcinu kako ne bi ugrozili svoje starije.

1 / 7 Foto: Espreso

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.