REKONSTRUKCIJA KAPIJE KARLA VI NA KALEMEGDANU! Gradonačelnik o njenom značaju za Beograd (FOTO)
Zoran Radojičić, Foto: Sekretarijat za informisanje

neverovatno

REKONSTRUKCIJA KAPIJE KARLA VI NA KALEMEGDANU! Gradonačelnik o njenom značaju za Beograd (FOTO)

Od 2018. godine do sada uložili smo skoro 320 miliona dinara u rekonstrukciju različitih delova Kalemegdana – rekao je prvi čovek Beograda

Objavljeno:

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da će Kapija Karla VI na Kalemegdanu biti uskoro rekonstruisana, te da je već raspisana javna nabavka za ovu rekonstrukciju, a vrednost radova će iznositi 26,5 miliona dinara.

Gradonačelnik je za televiziju Euronjuz istakao da je ova kapija izgrađena na samom početku austrijske vladavine, između 1718. i 1720. godine, i simbol je vremena kada su učvršćivane granice između Istoka i Zapada.

– Kapija Karla VI ima veliku istorijsku vrednost za nas. Za vreme nemačke okupacije tokom 1942. i 1943. godine veći deo okolne fortifikacije je uništen. Za vreme uklanjanja ruševina i preuređenja tog prostora kapija je temeljno obnovljena, ali je nažalost tokom savezničkog bombardovanja 1944. ponovo značajno oštećena, te je u takvom stanju ostala naredne dve decenije.

1 / 3 Foto: Sekretarijat za informisanje

Poslednji put radovi na ovoj kapiji su rađeni 70-ih godina prošlog veka. Osim ove rekonstrukcije planiramo još radova na Kalemegdanu, u okviru Beogradske tvrđave. Od 2018. godine do sada uložili smo skoro 320 miliona dinara u rekonstrukciju različitih delova Kalemegdana – rekao je prvi čovek Beograda.

Kako je gradonačelnik naglasio, završen je i tender za rekonstrukciju Zindan kapije, a vrednost radova iznosi 120 miliona dinara.

– U narednom periodu planiramo da rekonstruišemo i Vidin kapiju, a vrednost tih radova iznosiće preko 140 miliona dinara. Do sada smo uredili parkove, pešačke staze, tri mosta, potporne zidove, a planiramo da rešimo i pitanje kompletnog video-nadzora u vrednosti blizu 50 miliona dinara – zaključio je gradonačelnik.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.