TETKICE U ŠKOLAMA NA UDARU VIRUSA! Zarađuju minimalac, a same čiste po nekoliko stotina kvadrata
Čistačica, Foto: Marina Lopičić

tužno

TETKICE U ŠKOLAMA NA UDARU VIRUSA! Zarađuju minimalac, a same čiste po nekoliko stotina kvadrata

Da problem bude veći, teško je naći zamenu, a higijena u doba pandemije mora da bude besprekorna

Objavljeno:

Tetkice u školama već dve godine imaju dupliran posao zbog korone, a i dalje zarađuju minimalac. Situacija se u poslednje vreme dodatno pogoršala, jer veliki broj njih odlazi na bolovanja, pa se desi da jedna tetkica dnevno mora da očisti i do 800 kvadrata ili 16 učionica.

- Održavanje higijene u školama je zbog korone povećano i pooštreno, tako da tetkice ne staju s radom. Mnogima se to smučilo jer već dve godine rade više, a nemaju nikakvu stimulaciju. Njihova plata i dalje je 22.000 dinara, a država im dotira ostatak do minimalca, tako da zavisno od meseca, zarade između 30 i 32 hiljade dinara - priča za Telegraf Biznis Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

S obzirom na to da im se, zbog minimalne zarade, na bolovanju ništa ne odbija od plate, neke tetkice su počele to da koriste i sve masovnije odsustvuju s posla, pa one koje ostanu u školi, rade bez pauze.

- Imamo veliki broj pritužbi na povećanje obima posla zaposlenih na poslovima održavanja higijene. Naime, veliki broj zaposlenih odlazi na bolovanja u trajanju od 30 do 60 dana. Ima primera da u nekim školama svega dve ili tri tetkice rade na održavanju škole, za čiju higijenu je neophodno da radi najmanje njih sedam ili osam - ističe Antić.

Da problem bude veći, teško je naći zamenu, a higijena u doba pandemije mora da bude besprekorna. Zbog toga u Forumu apeluju na direktore škola da nađu zamene ili da nagrade tetkice za njihov mukotrpan rad.

- Predlažemo ili uvećanje zarade za 30 odsto, što može da bude finansirano iz sopstvenih sredstava, ili da se obrate Ministarstvu da obezbedi sredstva za ovu namenu. Ne moramo da napominjemo koliko je higijena trenutno bitna i koliko je, u uslovima pandemije, značajan rad tetkica - zaključuje na kraju Antić.

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.