TREĆINA BEOGRAĐANA SE PREKO VIKENDA SMRZAVALA: Problema na nekim mestim još ima, evo šta treba URADITI
Grejanje, Foto: Profimedia

GREJANJE

TREĆINA BEOGRAĐANA SE PREKO VIKENDA SMRZAVALA: Problema na nekim mestim još ima, evo šta treba URADITI

Takođe, dodaju, ni na toplovodnoj mreži, dugoj 1.680 kilometara, nema velikih kvarova koji bi uzrokovali da bez grejanja budu delovi grada

Objavljeno:

Trećina Beograda je tokom vikenda bila bez grejanja i sada se mnogi pitaju da li je sve zaista spremno za zvanični početakgrejne sezone koji startuje 15. okobra, ali i da li će im i do tog datuma radijatori biti topli, s ozbirom na to da je napolju prilično hladno i da će tako i biti narednih dana.

Podsetimo, trećina Beograđana u subotu ceo dan bila je bez grejanja zbog radova na sanaciji distributivnog gasovoda. Bez isporuke gasa u subotu su bile toplane "Dunav", "Mirijevo", "Konjarnik" i "Medaković", koje zbog toga nisu obavljale tople probe, a koje su aktuelne do zvaničnog početka grejne sezone.

Problem je rešen tek u subotu oko 23 sata. Kako je tada saopšteno zamenik gradonačelnika Goran Vesić, "Srbijagas" je upravo završio sa rekonstrukcijom distributivnog gasovoda i pušten je gas toplanama "Dunav", "Mirijevo", "Konjarnik" i "Medaković".

"Beograd na Blic" pitao je JKP "Beogradske elektrane" kakva je trenutna situacija sa grejanjem, da li je sistem spreman za 15. oktobar, da li su sada svi radijatori topli i šta će se promeniti kada počne zvanično grejna sezona.

Svi toplotni izvori „Beogradskih elektrana“, odnosno 14 toplana i 22 kotlarnice rade, proizvode toplotnu energiju i distribuiraju je potrošačima u režimu toplih funkcionalnih proba, saopštili su za "Beograd na Blic" u "Beogradskim elektranama".

Takođe, dodaju, ni na toplovodnoj mreži, dugoj 1.680 kilometara, nema velikih kvarova koji bi uzrokovali da bez grejanja budu delovi grada.

"Dakle, nema sistemskih poremećaja u proizvodnom, niti u distributivnom sektoru, pa su ispunjeni preduslovi za snabdevanje potrošača toplotnom energijom", naglašavju.

Ali, problema negde ipak ima...

Međutim, dodaju, postoji određeni broj objekata koji nisu snabdeveni toplotnom energijom (nisu koncentrisani na jednom delu grada, već su razuđeni) zbog problema sa grejnom instalacijom unutar zgrada.

Kako kažu, postoji više razloga, a najčešći su oni izazvani kvarovima na zajedničkim instalacijama ili instalacijama u stanovima, a njihovo održavanje je, podsećaju, u ingerenciji vlasnika objekata.

Takve urgentne kvarove kada se dese otklanjaju terenske ekipe „Beogradskih elektrana“ prema prioritetima od kojih su najveći curenje vode iz instalacija i kada cela zgrada nema grejanje.

Takođe, čest razlog za nedostatak grejanja na početku isporuke toplotne energije je zbog radova koje su vlasnici stanova, bez znanja i saglasnosti preduzeća, upravnika ili skupštine stanara, obavljali tokom leta, pa su ostavili prazne instalacije u zgradi, kažu u "Elektranama".

Kao i svake godine, u prvim danima Dispečerskom centru „Beogradskih elektrana” prosečno bude upućeno oko 1.200 reklamacija dnevno. U odnosu na ukupan broj potrošača (360.000 stanova) reč je o promilima, dodaju.

Kome i kako prijaviti kvar

Međutim, pošto grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, oni apeluju na sve potrošače da do tada prijavljuju isključivo kada cele zgrade nisu snabdevene toplotnom energijom na broj telefona Dispečerskog centra 011/2093-011 i da to čine upravnici zgrada ili predsednici kućnih saveta.

To je veoma važno, kažu, da se ne bi dešavalo da dođe do zagušenja telefonskih poziva i nepotrebnog čekanja na uspostavljanje veze sa Dispečerskim centrom, jer se neretko dešava da više komšija iz jedne zgrade pokušava da prijavi isti poremećaj.

Ekipe za hitne intervencije neprestano su na terenu i otklanjaju prijavljene nedostatke u snabdevanju toplotnom energijom.

Podsećamo, „Beogradske elektrane“ su u režimu toplih funkcionalnih proba, koje i služe da se ujedno otklone nedostaci uočeni u periodu proba, a kako bi se što spremnije dočekao početak grejna sezona.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.