RODITELJI U PANICI, POJEDINE BEOGRADSKE ŠKOLE SE VEĆ OGLASILE: Ako je više od 300 zaraženih, stvari se menjaju
Škola, Foto: Nemanja Pančić

KORONA VIRUS

RODITELJI U PANICI, POJEDINE BEOGRADSKE ŠKOLE SE VEĆ OGLASILE: Ako je više od 300 zaraženih, stvari se menjaju

Krenulo je kao nekad, pre pandemije, ali kako će se nastava ubuduće u Srbiji odvijati zavisi samo od broja zaraženih korona virusom

Objavljeno:

U školama u beogradskoj opštini Rakovica već data preporuka kada tačno preći na kombinovanu, a potom i na onlajn nastavu.

Krenulo je kao nekad, pre pandemije, ali kako će se nastava ubuduće u Srbiji odvijati zavisi samo od broja zaraženih korona virusom.

Proteklih dana brojke rapidno rastu, pa se već uveliko pominje onlajn nastava. Roditelji i đaci su u panici – ko će to ispratiti, koliko li će naučiti? A škole i nastavnici… uveliko su spremni za google učionice. U pojedinim opštinama su poznate i brojke, koje će diktirati po kom modelu će se odvijati nastava.

Tako je u školama u opštini Rakovica već data preporuka kada tačno preći na kombinovanu, a potom i na onlajn nastavu.

-Imali smo juče roditeljski sastanak i razredna moje ćerke, koja je inače sada peti razred, nam je saopštila kako će izgledati ta “semofor nastava” u konkretnom slučaju, odnosno na našoj opštini. Trenutno je u Rakovici zaraženo 150 osoba i đaci normalno pohađaju nastavu, međutim, čim broj zaraženih bude između 150 I 300 prelazi se na kombinovanu nastavu i to je takozvano “žuto svetlo” na semaforu. Ako broj oboelih pređe 300 ulazimo u crvenu zonu i tada sva deca prelaze na onlajn nastavu – detaljno je za 24sedam ispričala Vesna V., majka učenice beogradske škole “Nikola Tesla.”

“Sve mi miriše na onlajn”

Kako kaže naša sagovornica sve miriše na skori prelazak na onlajn platforme jer su petaci dobili i naloge koji će pomoći u praćanju nastave putem google učionica.

-Rečeno nam je da se ne čeka trenutak kada već bude odlučeno da se pređe na nastavu na daljinu, nego da to već sutra podesimo i da sve bude spremno kada i ukoliko do toga dođe – precizirala je Vesna V. i dodala da ni deca ni roditelji nisu oduševljeni učenjem na daljinu.

-Evo moje dete već kuka kako će uspeti sve da postigne, kako će sama kod kuće pratiti nastavu dok smo mi na poslu. Moraćemo da se dobro organizujemo. Kako svima, tako i nama – kaže ova majka.

Ministarstvo: Puno je parametara, odlučuje se na lokalu

U Ministarstvu prosvete kažu za 24sedam da postoji puno parametara koji se tiču uvođenja onlajn nastave na nivou čitave opštine ili grada, od broja vakcinisanih do broja učenika, ali da postoje neka univerzalna pravila za svaku školu.

– Takve odluke se donose u skladu sa situacijom na lokalu, i u odnosu na broj vakcinisanih, dece u školama i slično. Inače, Krizni štab svakog petka šalje podatke školama o sistemu nastave za narednu nedelju – objasnili su u ministarstvu.

Ističu da ukoliko u odeljenju postoji jedan zaraženi učenik, on ide u karantin 10 dana nakon čega se proverava njegovo stanje. Ukoliko ima više od dvoje zaraženih, prelazi se na onlajn nastavu. Ako u nekoj školi ima više od 50 odsto odeljenja koja su na onlajn nastavi, onda čitava škola prelazi na onlajn nastavu – objasnili su u ministarstvu.

Jedan problem u radu na daljinu ključan i dalje

Jasna Janković, predsedica Unije sindikata prosvetnih radnika, za 24sedam takođe je potvrdila da se takve odluke donose na lokalu.

-To odlučuju lokalni krizni štabovi. Za sada su svi od prvog do osmog u školama u “zelenoj zoni”, osim 17 škola koje su na kombinovanoj nastavi – od 1. septembra 15 škola, a onda od ove nedelje još dve – precizirala je Janković.

Ona ističe da su nastavnici i učitelji uigrani kada je reč o kombinovanoj nastavi, ali da se ponovo postavlja pitanje tehničkih mogućnosti, jer i dalje ima dece i porodica koje nemaju računare i internet.

-Kada dođe do toga da pređemo na onlajn nastavu pitanje je šta će ta deca. To je bio i ostao problem, jer jedno je kada imate predavanje u google učionici i sve vam nastavnik objasni, a drugo kada vam se dostavlja materijal. Eto od petog deca uče padeže… kako to shvatiti pomoću materijala koji im se pošalje? – pita se naša sagovornica.

Plan rada škola napravljen neposredno pre 1. septembra podrazumeva tri modela odvijanja nastave, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Prema prvom modelu, nastava se odvija uobičajno, ali učenici nose masku dok razgovaraju i odgovaraju. Vakcinisani nastavnici ne moraju nose masku dok ne priđu učeniku na 1,5 metar.

Prema drugom, odnosno kombinovanom modelu, nastava se jedan dan odvija onlajn, a drugi dan uobičajno.

Prema trećem modelu, namenjenom korona virusom najugroženijim sredinama, za srednjoškolce je predviđena onlajn nastava, a za osnovce do 4. razreda kombinovana, sa skraćenim časovima i grupama od 16 učenika.

Bonus video:

Vodič koji edukuje mlade o digitalnom nasilju i zaštiti ličnih podataka
03:19

Vodič koji edukuje mlade o digitalnom nasilju i zaštiti ličnih podataka

(Espreso / 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media