NA OPŠTINI STARI GRAD POČEO SA RADOM SISTEM PARKING SENZORA!
Senzori, Foto: Promo

senzori

NA OPŠTINI STARI GRAD POČEO SA RADOM SISTEM PARKING SENZORA!

Predsednik je istakao da je sama ugradnja parking senzora od strane JKP „Parking servisa“ izvedena u dogovorenom roku, kao i da je čitava akcija dobar primer uspešne saradnje

Objavljeno: 19:49h

Na području Gradske opštine Stari grad danas je pušten u rad sistem parking senzora, kojim je JKP „Parking servis“ pokrio ukupno 1.800 parking mesta. Ovaj sistem vozačima u realnom vremenu daje podatke o trenutno slobodnim mestima i na taj način skraćuje njihovu potragu za parking mestom.

1 / 3 Foto: Promo

Na opštini Stari grad senzori su postavljeni nakon opština Vračar i Savski venac, što znači da sada u zoniranom području Beograda ima ukupno oko 5.500 senzora. Vozači u svakom trenutku putem aplikacije „Parking servis“ i info tabli mogu da se informišu koliko u kojoj ulici ima slobodnih parking mesta. U prethodnih mesec dana, osim 1.800 novih parking senzora, na 44 lokacije na Starom gradu postavljeno je i 85 tabli za obaveštenja. Na ovim tablama se nalaze podaci o trenutno slobodnim parking mestima u zoni i onim rezervisanim za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom.

„Veliko nam je zadovoljstvo što je Grad Beograd izašao u susret našoj inicijativi da se parking senzori ugrade i na teritoriji Gradske opštine Stari grad. Ovo će omogućiti građanima opštine i svima koji dolaze u centar grada da brže i jednostavnije dođu do svog parking mesta. Nadam se da ćemo u narednom periodu uspeti da proširimo područje sa sistemom parking senzora i da će svaki građnin uz aplikaciju vrlo jednostavno moći da vidi gde ima slobodnih mesta. Osim parking senzora, važno je da radimo na tome da Stari grad dobije i podzemne garaže kako bismo problem nedostatka parking mesta uspešno rešili“, rekao je predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

Predsednik je istakao da je sama ugradnja parking senzora od strane JKP „Parking servisa“ izvedena u dogovorenom roku, kao i da je čitava akcija dobar primer uspešne saradnje ovog Javnog preduzeća, Grada Beograda i Gradske opštine Stari grad.

„Na ovaj način pokazujemo da naš grad postaje „smart siti“, a našim građanima smo omogućili da brže pronađu svoje parking mesto. Prema podacima gradskog Sekretarijata za saobraćaj, za pronalaženje parking mesta do sada je bilo potrebno oko pola sata, a od ugradnje sistema senzora, to vreme se zantono smanjilo. Takođe, zahvaljujući ovom sistemu manja je potrošnja goriva, a samim tim i manja emisija izduvnih gasova“, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Sistem parking senzora postavljen je između ulica Cara Dušana, Francuske, Vase Čarapića, Studentskog trga, Uzun Mirkove i Pjarona de Mondezira (bivša Tadeuša Košćuška). Opština Stari grad i JKP „Parking servis“ apeluju na vozače da pravilno parkiraju vozila na propisno obeleženim parking mestima, kako bi senzori, koji se nalaze ispod vozila, detektovali zauzeće svakog pojedinog parking mesta. Od toga zavisi pouzdanost podataka o raspoloživosti slobodnih parking mesta, koji se nalaze na tablama obaveštenja na početku ulica i u aplikaciji „Parking servis“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.