UGAŠEN POŽAR NA VINČI! Dim kulja, ali vatre više nema prema najnovijim informacijama sa DEPONIJE
Vinča, Foto: Marko Nikolić

novo

UGAŠEN POŽAR NA VINČI! Dim kulja, ali vatre više nema prema najnovijim informacijama sa DEPONIJE

Ističe se da je požar pod kontrolom i dodaje da je u toku istraga o uzrocima nastanka požara koju sprovode nadležni organi policije, sektora za suzbijanje požara

Objavljeno:

"Na deponiji u Vinči trenutno nema otvorene vatre, ali na određenim delovima deponije koja je bila zahvaćena požarom ima dima", kažu za Tanjug u kompaniji "Beo Čista Energija" i ističu da će se sanacijom i zatvaranjem stare deponije sprečiti dalje zagađenje životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi.

Kako navode, vatrogasci i dvadeset zaposlenih "Beo Čiste Energije", Suez Vinča operatora i firme Nukleus koja izvodi deo radova na izgradnji su i dalje na terenu i aktivno učestvuju u gašenju požara.

Pored šest vatrogasnih vozila koja su u pripravnosti u cilju kontrolisanja širenja požara, angažovana je mehanizacija Suez Vinča Operatora i firme Nukleus - tri buldožera, pet velikih kamiona za prevoz zemlje i jedan bager kako bi se u što kraćem roku zona požara prekrila zemljom.

Ističe se da je požar pod kontrolom i dodaje da je u toku istraga o uzrocima nastanka požara koju sprovode nadležni organi policije, sektora za suzbijanje požara.

U "Beo Čistoj Energiji" navode da ta kompanija od 2. avgusta ove godine upravlja novom sanitarnom deponijom na koju se odlaže komunalni otpad, dok je JKP "Gradska čistoća" još uvek odgovorna za odlaganje otpada na postojećoj deponiji.

Sanacijom i zatvaranjem stare deponije sprečiće se dalje zagađenje životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi tj. zagađenje vazduha emisijom deponijskih gasova u vazduh, izbijanje požara na deponiji i emisija neprijatnih mirisa koji nastaju kao proizvod dubinskih požara, ističe se i dodaje da radovi na sanaciji i zatvaranju mogu potrajati i duže od planiranih 30 meseci.

Podseća se da je "Beo Čista Energija" koju su osnovali kompanija Suez (Francuska), korporacija Itoću (Japan) i Marguerite, u septembru 2017. godine potpisala sa Gradom Beogradom Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog i građevinskog otpada na period od 25 godina.

Objekti u izgradnji uključuju postrojenje za preradu komunalnog otpada snage 103 MW i proizvodnju električne i toplotne energije, izgradnju nove deponije sa tretmanom deponijskog gasa, tretmanom procednih voda i postrojenje za reciklažu građevinskog otpada.

Projekat se realizuje uz podršku međunarodnih finansijskih institucija - Međunarodne finansijske korporacije, Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke.

(Espreso/Blic/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.