POŽAR U VINČI JE POD KONTROLOM: Gašenje će potrajati još par dana!
Požar, Foto: Printscreen/Twitter

biće dobro

POŽAR U VINČI JE POD KONTROLOM: Gašenje će potrajati još par dana!

– Zahvaljujući brzoj intervenciji, požar je lokalizovan i sada je pod kontrolom – saopštila je Beo Čista Energija

Objavljeno:

Požar koji je sinoć izbio na Staroj deponiji u Vinči pod kontrolom je, a gašenje će trajati sigurno još nekoliko dana kako ne bi došlo do dodatnog širenja vatre, saopštila je danas Beo Čista Energija (BČE).

Navodi se da je požar izbio zbog ekstremnih vremenskih uslova, a da su na gašenju pored vatrogasaca angažovane i mehanizacija Beo Čiste Energije, JKP "Gradska čistoća", JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" i firme Suez Vinča Operator, koja od 2. avgusta upravlja odlaganjem komunalnog otpada na novoj deponiji, kao i firme Nukleus koja izvodi deo radova na izgradnji.

Požar je lokalizovan

– Zahvaljujući brzoj intervenciji, požar je lokalizovan i sada je pod kontrolom – saopštila je Beo Čista Energija.

U saopštenju se navodi da su očekivanja da će zatrpavanje požara sa hiljadama tona zemlje dati rezultat i da će u naredna 2-3 dana požar biti ugašen u potpunosti.

Dodaje se da je intenzitet požara na deponiji značajno veći usled prisustva deponijskog gasa – metana i velikog udela dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola u komunalnom otpadu koji su posledica pandemije koronavirusa, piše "Informer".

Ocenjuje se da je to uticalo i na promenu karaktera otpada i na povećanje rizika od (samo)zapaljenja i požara.

– Kratkotrajno povećanje zagađenja i miris dima koji se oseća u delovima Beograda zahvaljujući slabom vetru koji dim iz Vinče donosi do delova grada, trebalo bi da se sa napretkom gašenja požara sve manje oseća i da do kraja dana potpuno prestane – saopštila je Beo Čista Energija.

Navodi se i da će požari na staroj deponiji u Vinči uskoro postati prošlost jer je u toku proces njenog zatvaranja, koji podrazumeva sanaciju i prekrivanje te deponije, što će trajno rešeiti rizike od požara.

Podsetimo, kompanija “Beočista energija” je zajednička kompanija francuske kompanije Suez i japanske kompanije Itoču i na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa gradom Beogradom od 2.8. ove godine upravlja deponijom komunalnog otpada Vinča.

Bonus video:

01:01

VELIKI POŽAR NA DORĆOLU: Gori magacin u Luci Beograd, gust crni dim širi se gradom KURIR TV

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.