BEOGRAD PREKRIVEN DIMOM: Prestonica kratko bila zagađena, evo kakvo je stanje SADA!
Požar, Foto: RINA

VATRA

BEOGRAD PREKRIVEN DIMOM: Prestonica kratko bila zagađena, evo kakvo je stanje SADA!

- Koncentracija suspendovanih čestica je u padu, oblak se razblažuje a zagađenje je bilo kratkotrajno i koncentracije nisu bile posebno visoke

Objavljeno:

Kvalitet vazduha u Beogradu je trenutno dobar što nije bio slučaj celog jutra zbog dima nakon požara koji je sinoć izbio na deponiji Vinča, izjavio je Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, i naglasio da je zagađenje vazduha bilo kratkotrajno i da koncentracije nisu bile visoke.

- Koncentracija suspendovanih čestica je u padu, oblak se razblažuje a zagađenje je bilo kratkotrajno i koncentracije nisu bile posebno visoke - rekao je Šoštarić za Tanjug TV.

On je objasnio da se, s obzirom da je došlo do pojave južnog i jugoistočnog vetra, oblak dima sa deponije Vinča preselio ka centralnim gradskim opštinama.

- Oko 11 čcasova u Ulici despota Stefana na automatskoj mernoj stanici detektovali smo porast koncentracija suspendovanih PM čestica od 180 mikrograma po metru kubnom, ali je veoma važna stvar što je ta koncetracija već u 12 sati pala na oko 50 mikrograma po metru kubnom, upravo zbog vetra - rekao je Šoštarić.

Zatim se zahvaljujući vetru, u 13 časova detektovao na Novom Beogradu porast čestica, ali je već došlo do razblaživanja tog oblaka dima.

Prema rečima Šoštarića, koncentracija suspendovanih čestica je u padu, oblak se razblažuje a zagađenje je bilo kratkotrajno i koncentracije nisu bile posebno visoke, već su na nivou onih koje se beleže tokom zagađenja u zimskim danima.

On je napomenuo da građani treba da slede uputstva nadležnih i da kada osete miris dima, zatvore prozore i izbegavaju duži boravak na otvorenom prostoru.

- Značajno je da je požar lokalizovan, da je ovo bila kratkotrajna epizoda. Ovakve pojave najverovatnije su mogle da uzrokuju neprijatnost kod osetljive grupe građana, ali ovo nije neka koncentracija koja može ozbiljno da utiče na zdravlje ljudi u ovom kratkom vremenskom periodu - istakao je Šoštarić.

Bonus video:

00:12

Požar kod Sremčice

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.