Evo šta kontrolori ne smeju, a šta mogu da vam rade u prevozu!

Šta bi trebalo da znate

Evo šta kontrolori ne smeju, a šta mogu da vam rade u prevozu!

Sukobi sa kontrolorima su učestali i često se kao uzoran građanin zapitamo na čiju stranu bi trebalo da stanemo, putnika ili onog što traži karte na uvid
Objavljeno:

Vožnja Javnim prevozom često ume da bude neprijatna, pa tako redovno slušamo pritužbe na relaciji putnici - kontrola i obratno. Dok jedni smatraju da prevoz treba i mora da se plaća, drugi tvrde da nemaju novca za osnovne potrebe a kamoli još da plaćaju i prevoz. Ima putnika koji redovno i uredno plaćaju prevoz, dok u svakom vozilu ima i po nekoliko "večitih švercera". Sukobi sa kontrolorima su učestali i često se kao uzoran građanin zapitamo na čiju stranu bi trebalo da stanemo, putnika ili onog što traži karte na uvid?

Neki red bi ipak trebalo da postoji. Evo šta kontrolori nemaju, a šta imaju pravo da vam traže (rade) dok se vozite gradskim prevozom. IMAJU PRAVO: - Da zahtevaju kartu na uvid - Da zatraže ličnu kartu kako bi šverceru izdali kaznu - Da zahtevaju da putnik plati doplatnu kartu od 2.000 dinara - Da izdaju kaznu (ako mu putnik svojevoljno izdiktira podatke ili svojevoljno da ličnu kartu na uvid) - Mogu da pozovu komunalnu policiju (kojoj "švercer" mora da preda ličnu kartu) - Da putniku oduzmu karticu ako nije očitana i izda potvrdu o tome (u tom slučaju kartica se vraća kada se izmiri prekršajni nalog)
NEMAJU PRAVO: - Da uzimaju podatke putnika iz lične karte - Da pretresaju putnike ( to pravo ima komunalna policija) - Da zadržavaju putnike u vozilu ili na stanici - Da vređaju - Da fizički nasrću Ukoliko kontrolori primene neki od oblika ponašanja na koji nemaju pravo, šverceri, bez obzira na to što nisu ispunili svoju dužnost imaju prava da tuže kontrolora. Kao dokaz potrebno je da se priloži snimak takvog ponašanja kontrolora. Nisu tačne tvrdnje kontrolora da putnici nemaju pravo da ih snimaju dok traže karte na uvid. (Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.