Beograd dobija jedinstven prostor kulture namenjen osobama sa invaliditetom
Beograd dobija jedinstven prostor kulture namenjen osobama sa invaliditetom, Foto: Beoinfo

DOBRA VEST

Beograd dobija jedinstven prostor kulture namenjen osobama sa invaliditetom

Nov prostor moći će da okupi oko 240 osoba, bilo da je reč o posetiocima ili zaposlenima

Objavljeno:

Gradski sekretar za investicije Luka Petrović najavio je rekonstrukciju dela objekta koji se nalazi na uglu Savske i Risanske ulice i u kojem će se po okončanju radova sprovoditi programi kulturne inkluzije osoba sa invaliditetom. Objekat je građen od 1936. do 1938. godine, a na osnovu projekta arhitekte Dimitrija M. Leka.

Beoinfo
foto: Beoinfo

– Projektom će se od postojećih poslovnih prostora na drugom, trećem spratu i na tavanu, odnosno u potkrovlju, formirati jedinstven prostor kulture za potrebe udruženja građana „Radionica integracije”, a u cilju sprovođenja programa kulturne inkluzije osoba sa invaliditetom. Predviđeni su radovi u okviru drugog sprata, formiranje galerijskog gledališta u nivou trećeg sprata i formiranje adekvatnog prostora za probe u nivou potkrovlja. Objektu će biti omogućen pristup ulazom iz Savske ulice i ulazom iz Risanske ulice, s tim što će ovaj prvi ulaz biti namenjen posetiocima, dok je ulaz iz Risanske projektovan za zaposlene. Novoprojektovanim rešenjem, spajanjem prostora u delu objekta formira se novi poslovni prostor ukupne neto površine od oko 857 kvadratnih metara – rekao je u izjavi za Beoinfo Luka Petrović.

Beoinfo
foto: Beoinfo

Nov prostor moći će da okupi oko 240 osoba, bilo da je reč o posetiocima ili zaposlenima. Veza između drugog sprata sa pripadajućim prostorom trećeg sprata (galerije) i prostorom za probe omogućena je novoprojektovanim internim stepeništima. Primeniće se trajni i tehnološki savremeni materijali, po važećim propisima i standardima za ovu vrstu objekta.

Beoinfo
foto: Beoinfo

– Inkluzivni centar za osobe sa invaliditetom biće jedinstven kulturni centar, gde će moći da se organizuju predstave, koncerti, izložbe, predavanja i panel diskusije, te likovne, vajarske, grafičke radionice, škola kreativnog pisanja i susreti sa piscima – naveo je Petrović.

Ovo će biti prostor u kojem će osobe sa invaliditetom široj publici moći da pokažu svoje talente i umeća, zaključio je Luka Petrović.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.