PODVODNA STVORENJA SU IZAZVALA PANIKU NA ADI CIGANLIJI: Otkriveno je da li su opasni!
Ada Ciganlija, Foto: Emilija Jovanović

horor

PODVODNA STVORENJA SU IZAZVALA PANIKU NA ADI CIGANLIJI: Otkriveno je da li su opasni!

S obzirom da su se meduze pojavile u jezeru, Aleksandar Hegedis je objasnio da su mogle da stignu u jezero na više načina

Objavljeno:

U jeku letnje sezone beogradsko kupalište Ada Ciganlija je puna kupača koji traže beg od letnjih vrućina. Nije tajna da je jezero bogato podvodnim svetom, te u njemu možemo naći somove koji premašuju čak 100 kilograma, kalifornijsku kornjaču i razne trave. Ipak, pojava meduza je uzburkala javnost poslednjih dana.

Na društvenim mrežama su mogle da se nađu fotografije i snimci slatkovodnih meduza. Kupači su se u prvi mah uplašili i bežali od njih, kako ih ne bi ožarile.

Aleksandar Hegedis, naučni savetnik na odseku za biologiju i zaštitu kopnenih voda, je za portal Objektiv.rs objasnio da kupači ne bi trebalo da se plaše meduza koje zateknu u jezeru.

Savsko jezero je bogatko podvodnim svetom, te meduze koje možemo da vidimo na fotografijama nisu opasne. Postoji razlika između slatkovodnih i morskih meduza. Meduze na Adi Ciganliji su veličine nokta, uglavnom ih deca nađu u plićaku i igraju se sa njima, skupljaju ih po kanticama i prebacuju po rukama. Nisu opasne po život kao neke morske – kaže doktor Heregeš i dodaje da kupači slobodno mogu da plivaju pored njih, te da meduze ne mogu nikoga da opeku i povrede.

S obzirom da su se meduze pojavile u jezeru, Aleksandar Hegedis je objasnio da su mogle da stignu u jezero na više načina.

Velikom cirkulacijom ljudi tokom letnjeg perioda, meduze mogu, recimo, da se zakače na čamce ili ribolovni materijal. Nisu toliko primetne pa lako dođu do jezera. Na svakih tri godine se javlja veća koncetracija meduza, zato možda nisu uočljive svakog leta – navodi on.

Dakle, ukoliko vidite ova malena bića, nema potrebe za panikom, već se opustite i uživajte u čarima “beogradskog mora”.

Bonus video:

01:29

I U SRBIJI MOŽE DA SE UŽIVA U SPORTOVIMA NA VODI! Plaža nadomak Negotina je prava prirodna OAZA!

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.