PREDLOG IZMENA I DOPUNA ZAKONA O VODAMA: Neki beogradski splavovi biće uklonjeni
Kej, ilustracija, Foto: Pritnscreen

UREDITI POSTOJEĆE STANJE

PREDLOG IZMENA I DOPUNA ZAKONA O VODAMA: Neki beogradski splavovi biće uklonjeni

"Naša procena je da ćemo imati negde između dva i tri miliona evra godišnje u budžetu samo od naknada", istakao je Vesić

Objavljeno:

Cilj Predloga izmena i dopuna zakona o vodama je da se uredi postojeće stanje sa splavovima, kaže zamenik gradonacelnika Beograda Goran Vesić i najavio da će neki splavovi morati da budu uklonjeni.

Podsetio je da je Grad Beograd, zakonom o glavnom gradu preuzeo mogućnost da naplaćuje i uređuje splavove, odnosno plutajuće objekte na svojoj teritoriji i napomenuo da Beograd od 2011. godine, od kada je poništena odluka Grada u vezi sa naplaćivanjem splavova, ne naplaćuje "jedan jedini dinar" od splavova.

Pojasnio je da se izmenama zakona definiše mogućnost grada da da ponudu, po ceni koju proceni Poreska uprava, onima koji imaju splavove, a koji se uklapaju u plan postavljanja splavova i da onda uredno plaćaju svoje obaveze prema Gradu.

"Naša procena je da ćemo imati negde između dva i tri miliona evra godišnje u budžetu samo od naknada", istakao je Vesić za Juronjuz Srbija (Euronews Srbija) i precizirao da pod time misli na splavove koji su komercijalni objekti, a ne o sojenicama i splav-kućicama.

Na taj način će, kaže, biti regulisan njihov odnos - da dobiju struju, imaju obavezu da fekalije ne smeju da izbacuju u reke, da moraju da čiste oko svojih splavova, kao i da u narednih godinu dana moraju da prihvate sva pravila u vezi sa glasnom muzikom.

"Na taj način ćemo konačno uvesti red u ovu oblast. Pre svega, da se zna koliko imamo splavova, da svi splavovi plaćaju, da ne mogu da budu naslonjeni jedni na druge", navodi Vesić i naglašava da se na ovaj način prvi put definišu delovi obale na kojima neće biti splavova.

S tim u vezi, rekao je da će neki od spavova biti uklonjeni i istakao da će biti uvedena i odluka da ubuduće kada se gradi splav, za to mora da postoji i saglasnost urbanizma.

"To znači da ne možete da postavite splav kakav vi želite. Takođe, određena je i visina, ne možete da imate splav na dva-tri sprata. Neki će biti uklonjeni, imate trećinu splavova koji su potpuno prazni i tu stoji samo da bi zauzimali mesto", rekao je Vesić.

Naveo je da je zatečeno stanje u ovoj oblasti razlog što je Beograd tražio da mu se omogući da uvede red i dodao da će splavovima, uz procenu Poreske uprave, da bude ponuđen prvi ugovor, a ukoliko neko izgubi ugovor, svaka nova dodela ide na licitaciju, odnosno javno nadmetanje.

Vesić je rekao da će, obzirom na to da postoje splavovi koji stoje godinama, prvi put da im bude ponuđeno da po tržišnoj ceni dobiju lokaciju od grada i da konačno pocnu da plaćaju u gradski budžet, dok će svaka sledeća dodeljivanja biti javnom pogodbom.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.