DOBRA VEST: Do kraja godine još 50 LIČNIH PRATILACA za decu sa smetnjama u razvoju!
Ilustracija porodice, Foto: Profimedia

pomoć

DOBRA VEST: Do kraja godine još 50 LIČNIH PRATILACA za decu sa smetnjama u razvoju!

Stanisavljević je navela da ta usluga nije postojala pre 2012. godine i precizirala da danas u Beogradu ima 80 personalnih asistenata.

Objavljeno:

U Beogradu trenutno ima više od 500 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, a do kraja godine će biti uključeno novih 50, najavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Navela je da je usluga ličnog pratioca jedna od usluga u sistemu socijalne zaštite koja najviše znači roditeljima dece sa posebnim potrebama i podsetila da je to osoba koja dolazi po dete kući, odvodi ga u školu, provodi vreme sa njim, radi zadatke, pomaže mu i vraća nazad kući.

Na taj način je, kaže, roditelj oslobođen toga da razmišlja kako je detetu na nastavi, da li je uspostavilo komunikaciju sa drugom decom, ko ga odvodi u toalet i slično.

„U 2012. godini nije bilo ličnih pratilaca, a danas ih ima više od 500. Do kraja godine će biti uključeno novih 50 ličnih pratilaca, što znači jedno dete – jedan pratilac. Na ovaj način pomažemo i roditeljima koji će moći da imaju život u kome privređuju“, rekla je Stanisavljević za televiziju Hepi, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Pomenula je i personalne asistente koji rade za odraslu osobu ono što lični pratilac radi za dete – dolazi u dom osobe sa invaliditetom i pomaže joj da se spremi, ide sa njom na posao ili fakultet ili sa njom obavlja neke druge aktivnosti.

Stanisavljević je navela da ta usluga nije postojala pre 2012. godine i precizirala da danas u Beogradu ima 80 personalnih asistenata.

Prema njenim rečima, u Beogradu je evidentan pomak u sistemu socijalne zaštite u odnosu na period pre 2012. godine.

„Razlika je u tome što se mi bavimo brigom o ljudima i razgovaramo sa roditeljima. Pravimo roditeljske sastanke i radionice sa njima kako bismo videli šta im je potrebno. Svi smo saglasni sa tim da deci, mladima i odraslima nije mesto u domovima“, rekla je Stanisavljević.

Naglasila je da treba raditi na tome da se napravi takav sistem socijalne zaštite da svaki korisnik može ostati u porodičnom okruženju ili u zajednici, ali uz podršku lokalnog sistema.

Stanisavljević je istakla da je dobijala poruke i mejlove od roditelja sa slikama koje prikazuju situaciju kakva je bila 2006. godine.

„Sve koji su vodili sistem socijalne zaštite u Srbiji i Beogradu treba da bude sramota, jer te slike pokazuju realno stanje kakvo je bilo pre deset godina. Ponosna sam kada pričamo o Beogradu jer imamo najsavremenije ustanove u koje smo ulagali“, rekla je Stanisavljević.

Navela je da su u Beogradu za prethodnih pet godina izgrađena tri nova dnevna boravka na lokacijama gde nisu postojali – u Ovči za levu obalu Dunava, Sopotu i Lazarevcu.

Podsetila je i da je izgrađen objekat „Predah“ za koji kaže da je najsavremeniji u ovom delu Evrope.

„Započinjemo izgradnju novog dnevnog boravka u Barajevu, a u toku je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju dnevnog boravka u Zemunu“, navela je Stanisavljević, dodaje se u saopštenju.

Bonus video:

01:30

MALI KORAK ZA NERU, A VELIKI ZA PSE U SRBIJI: Ovaj slatki mešanac je PRVI pas koji je legalno ušao u poštu!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.