VESIĆ OBRADOVAO UČENIKE DOBRIM VESTIMA: Besplatni tableti i udžbenici za oko 130.000 đaka!
Goran Vesić, Foto: Emilija Jovanović

lepe vesti

VESIĆ OBRADOVAO UČENIKE DOBRIM VESTIMA: Besplatni tableti i udžbenici za oko 130.000 đaka!

Kako je rekao za TV Pink, očekuje se da podela tableta bude između 15. avgusta i 1. septembra, saopštila je Gradska uprava

Objavljeno:

Od nove školske godine oko 103.000 devojčica i dečaka sa teritorije Beograda dobiće besplatne tablete i udžbenike, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako je rekao za TV Pink, očekuje se da podela tableta bude između 15. avgusta i 1. septembra, saopštila je Gradska uprava.

Grad Beograd će ova nastavna sredstva obezbediti za sve učenike koji u državnim školama pohađaju treći, četvrti, peti i šesti razred, a to je 67.592 dece, dok će tableti biti podeljeni roditeljima uz revers na tri godine i to u školama i opštinama.

Vesić kaže da će tableti biti osigurani, pa ukoliko se oštete ili budu ukradeni, roditelji će dobijati zamenu i nakon tri godine postaju njihovi vlasnici.

"Svaki tablet će imati karticu za besplatan internet, a učenici će dobiti i besplatne digitalne udžbenike", naveo je Vesić.

Najavio je da će Grad kupiti i 6.949 laptopova za sve nastavnike i učitelje za pomenute razrede, takođe sa besplatnim digitalnim udžbenicima, a svaka učionica imaće besplatan vaj-faj.

"Želim da deca Beograda imaju ono što nemaju deca Pariza, Rima, Londona i mnogih drugih evropskih gradova. Treba da budemo hrabri jer na ovaj način ulažemo u obrazovanje dece i opremanje nastavnika", rekao je Vesić.

Kad je reč o deci prvog i drugog razreda, kojih ima oko 34.000, Grad će kupiti po četiri štampana udžbenika iz srpskog, to jest maternjeg jezika, matematike, sveta oko nas i izabranog stranog jezika.

Vrednost ta četiri udžbenika je oko 6.000 dinara, naglasio je Vesić, najavljujući da će se tender za to raspisati narednih dana i da će novac biti uplaćen direktno izdavačima sa kojima će se oko detalja dogovarati roditelji.

"Mislim da smo na ovaj način zaista rasteretili kućne budžete i omogućili roditeljima da taj novac iskoriste da deci kupe nešto drugo. Takođe, na ovaj način pokazali smo da su sva deca ista za nas, što je i najvažnija poruka", poručio je Vesić.

Sledeće godine šestaci će preneti svoj tablet u sedmi razred, kao i svi ostali, a Grad će kupiti tablete samo za decu koja polaze u treći razred, dok će učenici prva dva razreda i dalje dobijati štampane udžbenike, dodaje se u saopštenju Gradske uprave.

Bonus video:

01:31

Učenici od trećeg do šestog razreda dobijaju besplatno tablete!

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.