SLEDE POVOLJNOSTI ZA STANARE: Stambene zajednice lift mogu da otplaćuju 10 godina!
Goran Vesić, Foto: Emilija Jovanović

važno

SLEDE POVOLJNOSTI ZA STANARE: Stambene zajednice lift mogu da otplaćuju 10 godina!

Umesto na pet godina, koliko su dosada stambene zajednice imale rok da otplate novi lift u svojoj zgradi, od oktobra se taj period produžuje na čak deset godina

Objavljeno: 12:27h

Grad će objaviti program u koji će uložiti sto miliona dinara, po kojem će stanari moći da zamene liftove uz donaciju grada od deset odsto, dok bi ostatak stambena zajednica plaćala na rate 10 godina, umesto pet kao što je sada. Ukupna vrednost programa će biti milijardu dinara. Prvi konkurs po još povoljnijim uslovima biće objavljen u oktobru.

Umesto na pet godina, koliko su dosada stambene zajednice imale rok da otplate novi lift u svojoj zgradi, od oktobra se taj period produžuje na čak deset godina!

Kako je otkrio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Grad će objaviti program u koji će uložiti sto miliona dinara, a čija će ukupna vrednost biti milijardu dinara. Prvi konkurs po još povoljnijim uslovima biće objavljen u oktobru.

- Pozvaćemo stambene zajednice, koje žele da menjaju liftove, da mi kao Grad uložimo deset odsto od ukupne cene. Stanari će sami da biraju firmu koja će da izvodi radove i dozvoljavamo naplatu preko "Infostana" na deset godina - precizirao je Vesić.

Prema njegovim rečima, na ovaj način prvi put se omogućuje da se ljudima subvencioniše deset odsto vrednosti lifta, koje će platiti Grad Beograd, i da ostatak plate na rate koje mogu sebi da priušte.- Liftovi formalno-pravno pripadaju stanarima kao i zajedničke prostorije, fasade - podseća Vesić.

- S druge strane, jasno je da država mora da nađe način da pomogne da se ti liftovi urede, jer je prosečna starost liftova u prestonici oko 40 godina, a njima se preveze više ljudi dnevno nego javnim prevozom.

On je podsetio da je Grad Beograd pre dve godine, kada je menjan Zakon o glavnom gradu i Zakon o stanovanju, liftove i fasade tretirao kao javni interes i time je omogućeno da gradovi i opštine mogu prvi put da subvencionišu popravku liftova. Uprkos tome, interesovanje građana za kompletnu zamenu dizalica mnogo je manje nego što je to potrebno.

Stoga je u prethodnom periodu JP "Gradsko stambeno" dostavilo obaveštenja na više od 4.000 adresa, da je vek njihovog lifta odavno istekao i da je bezbednosti radi, potrebno što pre razmotriti ugradnju novog.

- Tek nekoliko desetina ponuda stanari godišnje prihvate, od nekoliko stotina koje "Stambeno" uputi za remont ili zamenu liftova - kažu nadležni u "Gradskom stambenom".

Bonus video:

00:26

GRADSKA GROBLJA KAO DEPONIJE, SRAMOTA! Goran Vesić: Ovo je odraz ljudske svesti i navika

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.