UKRADENA KUGLA IZ KNEZ MIHAILOVE TEŠKA 150 KILOGRAMA: Kako li je lopov uspeo to da izvede?
Knez Mihailova/Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

NEVEROVATNO

UKRADENA KUGLA IZ KNEZ MIHAILOVE TEŠKA 150 KILOGRAMA: Kako li je lopov uspeo to da izvede?

Kuglu koju je Petijević izložio u Knezu napravio je pre dvadeset godina

Objavljeno:

Kugla „Kladivo Kraljevića Marka” vajara Jova Petijevića, postavljena u Knez Mihailovoj ulici u čast predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju, posle svega nekoliko dana „dobila je noge”. Ko je kradljivac koji se drznuo da iz glavne gradske štrafte iznese kladivo teško čak 150 kilograma i kako mu je to uspelo, autor ne može ni da zamisli, ali, kaže, zlodelo je bilo unapred najavljeno.

– Veče nakon što sam odgledao meč Novaka Đokovića, sedeo sam u sobi i zazvonio je telefon, a osoba koja je razgovarala na veoma primitivan način rekla mi je da će kuglu odneti. Ujutru nisam mogao da spavam pa sam otišao da proverim. Nisam mogao da verujem da je zaista nema i odmah sam po kiši otišao da prijavim nestanak dela – objašnjava Jovo Petijević.

Kome je smetala kugla, pita se on. Šta je bilo sporno u delu koje je izazivalo veliku pažnju prolaznika, toliko da je autor čak video dečaka koji se otrgao iz majčine ruke i prišao da kuglu poljubi.

– Bio je to poklon građana Beograda i mene kao autora Olimpijskim igrama. Naš pozdrav tom takmičenju. Od Zavoda za zaštitu spomenika tražio sam dozvolu da kladivo postavim u Knez Mihailovoj na mesec dana i planirao sam da tražim produženje, pa da kugla tu ostane do samog početka Olimpijade. Jer kad već ne možemo tamo da otputujemo, možemo da im pošaljemo pozdrave – objašnjava vajar simboliku svog rada.

Kuglu koju je Petijević izložio u Knezu napravio je pre dvadeset godina. Dugo je stajala ispred njegove zgrade u Borskoj, a za sve to vreme niko je nije pipnuo. Za komšije je bila svojevrsna atrakcija i orijentir gostima koji su im dolazili u posetu.

– Kao da sam imao šesto čulo, čuvao sam kuglu dve decenije kako bih je poklonio Japanu. Ona je napravljena od tada najstarijeg posečenog hrasta na Košutnjaku, a znamo da je Košutnjak srce Srbije i Beograda. Bila je to poruka ljubavi Olimpijskim igrama koje su simbol mira. Možda je taj ko je kuglu ukrao to uradio za novac i nije ni znao šta je uradio – razmišlja Petijević dodajući da je krađa tog dela čist vandalizam i nikako nije poruka mira.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.