PRAVA RETKOST U BEO ZOO VRTU, IZLEGAO SE PINGVIN: Tata budno stražati, a mama brine i hrani!
Ilustracija, Foto: Printscreen/ Youtube

PRELEPO

PRAVA RETKOST U BEO ZOO VRTU, IZLEGAO SE PINGVIN: Tata budno stražati, a mama brine i hrani!

Mama i tata su ga tek ovih dana pustili da provri iz pećine

Objavljeno:

Retko se u zoološkim vrtovima legu pingvini, a to se upravo desilo kod nas, u Beo-zoo vrtu. Beba je još pod budnim okom mame i tate, koji joj ne dozvoljavaju da bude samostalna, pa je prava retkost da je posetioci vide, prenosi RTS.

Tata budno stražari, a mama brine i hrani. Beba, kao i svaka druga, kad god može, koristi priliku da pobegne i istražuje svet.

- To su izuzetno dobri roditelji, vrlo je interesantno da i za vreme inkubacije jaja leže i mužjak i ženka, obično tu leže nedelju dana, desetak dana, pa onda posle dolazi do smene, međutim, tata mužjak učestvuje baš onako ravnopravno sa majkom - kaže Jožef Ezveđ, veterinar Beo-zoo vrta.

Pre više od mesec dana u Beo-zoo vrtu prvi put je rođeno mladunče pingvina. Mama i tata su ga tek ovih dana pustili da provri iz pećine.

- Velika je čast isto tako da je ovo mladunče došlo na svet baš na Veliki petak, prema tome još ne znamo da li je dečak ili devojčica, a sigurno će se zvati ili Petka ili Petko, znači to je baš na veliki praznik, i prema tome ime je već odlučeno - navodi Ezveđ.

Pingvini "Dorćolci" već dve godine

Ovi su Humboltovi pingvini. Dorćolci su već dve godine, a stigli su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Švajcarske i Beča.

- Oni su se bez problema aklimatizovali. Rođeni su u tim zoološkim uslovima, tako da su se oni aklimatizovali već tamo, ali za ovu našu klimu koja je već blaga, mogu da kažem skoro mediteranska klima, to njima sasvim odgovara - dodaje veterinar.

Svako hranjenje je prava atrakcija. Kada Almira dođe sa kantama punim ribe, gozba može da počne.

- U proseku, pingvin pojede od 300 do 500 grama ribe, hrane se isključivo morskom ribom papalinom. Veseli, razdragani, idu po vodi. Nekima se baca u vodu, ali ima dosta njih koji vole iz ruku da jedu - kaže Almira Ganijovski Jović, radnica Beo zoo vrta.

Beba još ne jede ribu. Mama Zona joj daje polusvarenu hranu. Tata Mane je zadužen da joj brani da uđe u vodu, dok ne dobije pravo perje. Nije lako biti roditelj jednom ovakvom žutokljuncu.

Bonus video:

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!
01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media