RUŽIĆ I RADOJIČIĆ SAOPŠTILI DOBRU VEST: Na pomolu adaptiranje i opremanje vrtića u četiri beogradske opštine
Vrtić, Foto: Profimedia

Mesto za još 500 mališana

RUŽIĆ I RADOJIČIĆ SAOPŠTILI DOBRU VEST: Na pomolu adaptiranje i opremanje vrtića u četiri beogradske opštine

Ugovori za adaptaciju i opremanje prostorija u vrtićima potpisani su danas, a posle završetka radova vrtići u četriri beogradske opštine - Vračar, Stari grad, Zemun i Obrenovac, moći će da prime još 500 mališana svih uzrasta.

Objavljeno:

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i predstavnici Fondacije Novak Đoković, u Starom dvoru potpisali su ugovore kako bi se krenulo sa radom i obezbedile 22 nove, adaptirane prostorije, a završetak radova planiran je za septembar.

Ministar Ružić je podsetio da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od 2018. godine, u saradnji sa Svetskom bankom, realizuje projekat vredan 47 miliona evra, koji ima za cilj unapređivanje inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, a kako bi povećali dostupnost i pristupačnost predškolskog obrazovanja svih društveno osetljivih grupa.

- Zajedno nas okuplja isti cilj, a to je stvaranje objekata za odrastanje naše dece, koji će biti komplementarni potrebama za razvoj svake ličnosti jer je ulaganje u obrazovanje ključ razvoja društva - rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, projektom će se obezbediti mesta za 5.500 dece u 35 jedinica lokalne samouprave u Srbiji, a ukupan iznos sredstava za tu namenu je 32,5 miliona evra.

- Do sada su izgrađena tri nova objekta za oko 250 nove dece u Doljevcu, Žitorađi i Sremskoj Mitrovici - rekao je Ružić i naveo da se novi objekti planiraju i u drugim delovima Srbije, a za izgradnju vrtića u Beogradu izdvojeno je sedam miliona evra.

Ružić je naveo i da će se u saradnji sa fondacijom Novak Đoković, kroz manje adaptacije, obezbediti nove grupe u predškolskim ustanovama za oko 2.500 nove dece, a 40 odsto njih biće u Beogradu kako bi se smanjile liste čekanja, dok je ukupna vrednost tih projekta dva miliona evra.

Vrtić
foto: Profimedia

- Na ovaj način postižemo veliki uspeh na polju kvaliteta vaspitanja i obrazovanja dece u vrtićima, a projektom je obuhvaćeno i profesionalno obrazovanje zaposlenih - naglasio je on.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je ulaganje u decu, kroz predškolske ustanove, od neizmerne važnosti i da je neophodno da deca imaju zdravo odrastanje.

- Svaka sitnica koja se uradi u tom periodu kasnije se višestruko isplati, zato je važno da vodimo računa o njihovom obrazovanju i intelektualnom razvoju - rekao je Radojičić.

Fondacija Novaka Đokovića se već godinama bavi ranim razvojem dece, a nacionalni direktor fondacije Maja Kremić smatra da je to od suštinske važnosti za društvo i budućnost Srbije.

- Na naš mali jubiljej, odnosno 15 godina kako se bavimo obrazovanjem dece, dobili smo nove partnere i verujem da ćemo zajedničkim snagama doći do cilja, a to je da nemamo više dece na čekanju za predškolske ustanove - rekla je Kremić.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.