NAJVEĆI BUDŽET U ISTORIJI GRADA BEOGRADA PRED ODBORNICIMA: Vesić saopštio da se radi o 143,355 MILIJARDI dinara
Goran Vesić, Foto: Emilija Jovanović

novo

NAJVEĆI BUDŽET U ISTORIJI GRADA BEOGRADA PRED ODBORNICIMA: Vesić saopštio da se radi o 143,355 MILIJARDI dinara

Konkurs će biti raspisan u julu, a Grad će za tu namenu izdvojiti 10 miliona dinara

Objavljeno:

Budžet grada Beograda, koji će danas biti pred odbornicima gradskog parlamenta biće najveći u novijoj istoriji grada i iznosi 1,219 milijardi evra, odnosno 143,355 milijardi dinara, izjavio je jutros zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je naveo da će ovaj budžet veći od onog sa kojim je raspolagao Beograd pre epidemije virusa korona, a koji je iznosio 1,205 milijardi evra.

"Rebalansom budžeta koji danas usvajamo planiran je kapitalni budžet u visini od 27,7 milijardi dinara i uvećan je za 7,8 milijardi dinara. Kapitalni budžet čini 21,36 odsto budžeta", naveo je Vesić, a saopštila Gradska uprava.

Dodao je da je za otplatu nasleđenih glavnica i kamata starih kredita predviđeno je oko 40 miliona evra.

"Dug Grada poslednjeg dana ove godine, 31.12. 2021. godine, iznosiće 281,69 miliona evra. Dug grada 2013. godine, pre samo osam godina, iznosio je 1,2 milijardi evra i sada je više od četiri puta smanjen", rekao je Vesić.

Odbornici Skupštine grada glasaće danas i da se budžet za urbanizam i prostorno planiranje uveća za 82 odsto, pa će u tom slučaju iznositi 8,1 milijardu dinara.

"Od toga je 2,1 milijarda namenjena kupovini zemlje na Makiškom polju gde u novembru ove godine počinje izgradnja metroa, kao i izgradnju saobraćajnih površina, pratećih infrastrukturnih i drugih javnih objekata za potrebe metro sistema grada, 380 miliona dinara za potrebe izgradnje kompleksa nove autobuske i železničke stanice na Novom Beogradu...", rekao je Vesić.

Za nastavak izgradnje vrtića izdvojeno je dodatnih 243 miliona dinara, za subvencije roditeljima čija deca idu u privatne vrtiće izdvaja se dodatnih 754 miliona dinara, na opremanje novih i renoviranih objekata vrtića i škola dodatnih 211 miliona dinara, a za nabavku besplatnih tableta za 67.000 beogradskih đaka, od 1. do 4. razrrda i 6.500 lap-topova za potrebe učitelja i nastavnika izdvaja se 1,3 milijardi dinara.

Vesić je i rekao da Beograd izdvaja za kulturu 5,7 milijardi dinara što iznosi četiri odsto budžeta što je veće izdvajanje nego u mnogim evropskim državama.

Od danas će i sahranjivanje kućnih ljubimaca biti komunalna usluga čime je stvorena pretpostavka da od septembra proradi grovlje kućnih ljubimaca koje se gradi na Bežanijskoj kosi, a komunalna usluga buće i usluga "smart siti".

Prema Vesićevim rečima, odbornici će glasati i za program subvencija od po 5.000 dinara za 2.000 naših ljudi koji budu kupovali bicikle domaće proizvodnje.

Konkurs će biti raspisan u julu, a Grad će za tu namenu izdvojiti 10 miliona dinara.

Takođe, danas će na dnevnom redu sednice Skupštine grada biti i izmene Odluke o komunalnom redu, kojima se predviđa da pravna lica koja su vlasnici zgrada i kuća koje se nalaze u kulturno-istorijskim celinama imaju obavezu da se staraju da njihove fasade budu uredne i bez grafita, kao i da ih obnavljaju stručno i kvalitetno uz uslove i saglasnost nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Oba obaveza se odnosi samo na objekte u vlasništvu pravnih lica, odnosno kompanija, banaka, osiguravajućih društava, pošta ali i za objekte u kojima su škole, vrtići ili fakulteti i odluka se ne odnosi na stambene zgrade.

Pravna lica koja ne budu čistila svoje fasade od grafita, biće kažnjeni prekršajnom kaznom od 150.000 dinara.

Sednica Skupštine grada počinje u 10 sati, u Sava centru.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.