RASTE BROJ ZAPOSLENIH I PLATE U BEOGRADU: Nikodijević se oglasio pred sednicu o rebalansu budžeta
Nikola Nikodijević, Foto: Dragana Udovičić

sednica

RASTE BROJ ZAPOSLENIH I PLATE U BEOGRADU: Nikodijević se oglasio pred sednicu o rebalansu budžeta

Na sednici će biti reči i o urbaništičkim planovima, a Nikodijević kao posebno značajan ističe plan koji obuhvata opštine Zemun i Novi Beograd

Objavljeno:

Na sutrašnjoj sednici gradskog parlamenta glavna tačka dnevnog reda biće rebalans budžeta koji se donosi zbog povećanja prihoda, a pred odbornicima će, između ostalih, biti odluke i o zaštiti životne sredine i odluke o plovnim objektima.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da su za 8,5 odsto povećani prihodi u odnosu na budžet koji je usvojen početkom godine.

"Rebalansom budžeta prihodi Grada Beograda su veći za 8,5 odsto, to jest 10, 2 milijarde dinara", precizirao je Nikodijević za Tanjug.

On je izrazio zadovoljstvo jer se, kaže, privredna aktivnost u Beogradu ubrzava, a najveće povećanje prihoda dolazi od poreza na zarade.

"Raste broj zaposlenih u Beogradu i plate, otuda povećanje prihoda", kaže Nikodijević.

Navodi i da je najveće ulaganje za urbanizam, ali i za razvoj i obnovu infrastrukture u Beogradu.

"Imamo opremanje zemljišta za socijalne stanove koje planiramo da gradimo u toku ove godine. Određena povećanja idu i za obrazovanje, nastavljamo da subvencionišemo decu koja idu u predškolske ustanove, kao i za elektronske udžbenike", navodi Nikodijević.

Kaže da je jedno od najvažnijih pitanja zaštita životne sredine, te da će se na sednici naći čak šest tačaka koje se odnose na to pitanje.

"Nastavljamo sa razvojem komunalne infrastrukture, pre svega tretiranje otpadnih voda, kanalizacije, opremanje reciklažnih dvorišta...", navodi.

Prema njegovim rečima, na sednici će biti donet strateški dokument, koji se odnosi na separaciju otpada 2021-2030, a tim planom predviđeno je kako će se u budućnosti tretirati otpad i razvijati reciklaža.

"Fabrika u Vinči koja će tretirati gotovo 330.000 tona otpada godišnje, vrlo brzo će biti gotova. Imaćemo veliki broj reciklažnih dvorišta, nove stanice za transfer i preradu građevinskog otpada, što do sada nije bio slučaj", naglasio je Nikodijević.

Na sednici će biti reči i o urbaništičkim planovima, a Nikodijević kao posebno značajan ističe plan koji obuhvata opštine Zemun i Novi Beograd.

"Naša politika je da se usvoji što veći broj planova na svakoj sednici, jer je to preduslov da se Beograd razvija", rekao je on i dodao da će odbornici raspravljati i o rebalansu programa poslovanja javnih preduzeća, kao i uređenju splavova.

To će biti definisano novom odlukom Grada Beograda, koja treba treba da propiše u kojim zonama splavovi mogu da budu postavljeni, koje vrste, gde će biti vezovi za camce, ukazao je Nikodijević.

Na dnevnom redu sednice biće i odluke koje se tiču socijalne zaštite, ali i komunanog uređenja grada.

Sednica gradskog parlamenta biće održana sutra, ponovo u Sava centru, kako bi se ispoštovale epidemiološke mere.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.