BEOGRAĐANI SU VIDELI KAKO ĆE DA IZGLEDA NOVI NAJLEPŠI PARK U GRADU: Prošetajte i vi, baš je VRH (FOTO)
Linijski park, Foto: Espreso

NOVI KUTAK ZA ŠETAČE U PRESTONICI

BEOGRAĐANI SU VIDELI KAKO ĆE DA IZGLEDA NOVI NAJLEPŠI PARK U GRADU: Prošetajte i vi, baš je VRH (FOTO)

Grad je iz budžeta izdvojio 15 miliona evra za park koji je projektovalo 55 mladih arhitekata

Objavljeno:

Glavni urbanista Marko Stojčić, predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović i direktorka Urbanističkog zavoda Beograda Vesna Tahov otvorili su danas izložbu projekata Linijskog parka na platou kod Beton hale. Na izložbi su predstavljeni pobednički radovi mladih arhitekata za projekat „Linijski park”.

Radoslav Marjanović izrazio je veliko zadovoljstvo što Opština zajedno sa Gradom realizuje ovako veliki projekat koji će, kako je naveo, direktno unaprediti kvalitet života građana.

Izrazio je na kraju zahvalnost svima koji učestvuju u ovom projektu i pozvao građane da daju svoje sugestije tokom javnog uvida.

Celokupno područje plana obuhvata 66 hektara, park će se raditi tri godine i koštaće 55 miliona evra, a ove godine Grad je iz budžeta izdvojio 15 miliona evra za park koji je projektovalo 55 mladih arhitekata

U toku izložbe imali smo priliku da se upoznamo sa četiri arhitekta i da razgovaramo sa njima o zoni broj osam, na kojoj su oni radili, i da nam kažu nešto više o ovom projektu.

Na pitanje kako su baš oni dobili ovaj "posao", mlade arhitekte su rekli da je bio raspisan konkurs za sve mlade arhitekte, odnosno za sve studente arhitektonskog fakulteta. Oni su imali sreće i izabrani su da baš oni čine jedan od timova ovog projekta. Nakon same podele u timove, njima je bila dodeljena zona osam koju je trebalo razraditi idealnim rešenjima.

- Zadovoljni smo ovim što smo uradili i smatram da je ovo bila jedinsvena prilika, jer jako malo je mladih uključeno u ovakav vid projekata, tako da smo mi mnogo naučili kroz to, a i sjajna je prilika da se pitaju mladi, jer imamo slobodna inovativna rešenja koja mislim da su baš dobra za ovakav vid projekta, rekla je Una Korica.

Pitali smo ih šta oni misle, kako bi ovaj park promenio život Beograđana?

- Pozitivno bi promenio njihove živote, jer cilj ovog projekta nije samo da ovo bude park, već i rekreacija i spoj kultura, ovo će biti jedan novi epicentar za sve nas.

Za kraj smo ih pitali šta oni misle, da li će još biti ovakvih projekata gde će mladi biti uključeni? I da li su zadovoljni onim što su postigli?

Rekli su da je uspeh ovog Linijskog parka dokaz da je ovakav vid kolaboracije sjajan i da će pokrenuti mnogo takvih u budućnosti. Oni su itekako zadovoljni svojim radom i jedva čekaju da se sve to realizuje.

– Tamo gde je nekad pruga odvajala Beograd od reke, sada će biti linijski park sa pet kilometara biciklističkih staza, 100.000 kvadratnih metara pešačkih površina, 200 hiljada metara kvadratnih zelenih površina, 5.000 novih stabala i 500 klupa. To će potpuno promeniti taj deo grada – ranije je izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući na Pinku.

– Park će biti jedinstven u svetu. Predviđeni su zeleni zidovi, zeleni krovovi i krovne bašte, a u okviru javne zelene površine treba obezbediti i sadržaje za ptice i druge životinje, ekološka staništa, ostrva svežine, eko-urbani mobilijar i zelene zvučne barijere kod tranzitnog sadržaja – objasnio je Vesić.

1 / 9 Foto: Espreso

Zamenik gradonačelnika Beograda objasnio je da će ispod parka biti izgrađena četiri podzemna prolaza za automobile.

– Biće izgrađeni podzemni prolazi u nastavku Ulice Tadeuša Košćuška u pravcu Dunava, od Dubrovačke ispod Dunavske ulice, u Knežopoljskoj ulici i u nastavku Cvijićeve ulice. Gradiće se i nova vodovodna, kanalizaciona i elektroenergetska mreža, telekomunikaciona infrastruktura i novi gasovodni kapaciteti – rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je najavio da je Beograd ove godine u budžetu izdvojio 375 miliona dinara za fasade i da će biti uređeno oko stotinu fasada pod zaštitom države.

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.