ADVOKATI SUTRA BIRAJU PREDSTAVNIKE AVOKATSKE KOMORE BEOGRADA! Pravo glasa ima preko 5.000 ljudi!
Advokatska komora, Foto: Dragan Kadić, Ilustracija

izbori

ADVOKATI SUTRA BIRAJU PREDSTAVNIKE AVOKATSKE KOMORE BEOGRADA! Pravo glasa ima preko 5.000 ljudi!

Skupštinu AK Srbije činice ukupno 220 predstavnika od kojih će 102 predstavnika biti iz beogradske advokatske komore.

Objavljeno:

Advokati, članovi Advokatske komore Beograda (AKB) sutra će na izbornoj skupštini birati predstavnike te komore u Skupštini Advokatske komore Srbije (AKS), kao i članove Upravnog odbora AKS iz beogradske komore.

Pravo da glasa na ovim izborima mogu da iskoriste 5.073 advokata upisana u jedinstveni birački spisak, dok se na listi kandidata nalazi 257 advokata.

Skupštinu AK Srbije činice ukupno 220 predstavnika od kojih će 102 predstavnika biti iz beogradske advokatske komore.

Za predstavnike u AKS iz Beograda se prijavilo se 257 kandidata.

Prvih osam kandidata koji na izborima za predstavnike u Skupštini AKS dobiju najveći broj glasova postaju članovi Upravnog odbora republičke komore AKS.

Za održavanje izbora potreban je kvorum od 350 advokata u 11 časova, a glasanje će trajati od 13 do 21 čas, objavljeno je na sajtu ove komore.

Na izborima će se birati potpredsednik AK Srbije, jedan član Nadzornog odbora AK Srbije iz AK Beograda, Disciplinski tužilac AK Srbije, dva zamenika Disciplinskog tužioca AK Srbije iz AK Beograda, predsednika Disciplinskog suda AK Srbije, zamenika predsednika Disciplinskog suda AK Srbije, 16 sudija Disciplinskog suda AK Srbije i jedan izborni člana Saveta AK Srbije.

Izbor nosilaca funkcija i članova organa AK Srbije sprovešće se na Izbornoj skupštini AK Srbije koja će se održati nakon konstituisanja Skupštine te komore u novom sazivu za mandat 2021-2025.godine.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) raspisao je početkom marta izbore za članove UO i organe komore, kao i predstavnike osam lokalnih komora u skupštini AKS za period 2021. do 2025. godine.

U Srbiji trenutno ima 10.939 advokata, od kojih je polovina u Beogradu.

Pre ovih izbora potrebno je da se u lokalnim komorama obave izbori predstavnika za Skupštinu i članove UO AKS.

Te izbore obavljaju skupštine advokatskih komora u sastavu AKS Srbije na neposrednim izborima, isključivo tajnim glasanjem.

Najveći broj delegata u Skupštini pripašće Advokatskoj komori Beograd - 102, koja ima i najviše članova 5.085 advokata.

Za njom sledi AK Vojvodina sa 2.381 članova i 48 predstavnika u skupštini, AK Niš sa 1.223 članova i 24 predstavnika, AK Čačka sa 829 članova i 17 predstavnika, AK Kragujevca sa 562 članova i 11 predstavnika, AK Šapca i 395 članova i 8 predstavnika, AK Požarevca sa 281 članom i 6 predstavnika i AK Zaječara sa 183 člana i 4 predstavnika u Skupštini AKS.

Mandat predstavnika u Skupštini i članova UO AKS traje četiri godine.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.